Grad Opatija
Službene stranice

ZWB Info dan

ZWB Info dan

Datum: 5.11.2019.

Širenje ideje Zero Waste, zaštita i promocija prirodne i kulturne baštine

Info dan na kojem je predstavljen projekt Zero Waste Blue održan je danas u maloj dvorani centra Gervais. Projekt Zero Waste Blue Grad Opatija provodio je godinu dana u suradnji s devet partnera iz Italije i Hrvatske te mnogim drugim dionicima: različitim udrugama, organizatorima sportskih manifestacija, komunalnim društvima, medijima i sportašima. Kroz projekt su organizirani pilot sportski događaji: Hrvatski festival sportske rekreacije u nordijskom hodanju i pješačenju te biciklistička utrka King of Učka.

U ime Grada Opatije sve je prisutne pozdravila zamjenica gradonačelnika Vera Aničić, čestitavši im pri tome na trudu uloženom u realizaciju projekta i ostvarenim rezultatima vezano uz očuvanje okoliša i razvijanje ekološke svijesti kod građana.

Voditeljica projekta Zero Waste Blue Neli Nežić, viša stručna suradnica za međunarodnu suradnju, europske integracije i protokol Grada Opatije predstavila je aktivnosti i rezultate projekta kojem je bio cilj organizirati održive sportske manifestacije s minimalnim utjecajem na okoliš, dok je dr. sc. Marinela Krstinić Nižić predstavila ulogu Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u projektu “Zero Waste Blue” te Zero Waste platformu 2.0. za sportska događanja.

Dalibor Korenić, organizator Hrvatskog festivala sportske rekreacije u nordijskom hodanju i pješačenju i Vladimir Miholjević, tehnički direktor biciklističke utrke King of Učka obrazložili su uvođenje koncepta Zero Waste Blue u organizaciju navedenih sportskih događaja. Tako se koristila voda iz gradskog vodovoda, odnosno nije bilo prodaje vode u bočicama, korištene su biorazgradive čaše i posude za hranu, biorazgradive vreće za otpad, hibridni automobili u funkciji pratećih vozila, organizirani su mini sajmovi lokalnih proizvoda i radionice recikliranja za djecu.

Zoran Medved, potpredsjednik kluba Ri maraton i jedan od organizatora poznate trkačke utrke Homo si teć, informirao je prisutne o principima i metodama uključivanju osoba s invaliditetom u velika sportska događanja.

Ciljevi projekta Zero Waste Blue su širenje ideje Zero Waste, kao i zaštita i promocija prirodne i kulturne baštine. Projektom se razvija zajednički brand pod nazivom Zero Waste Blue koji uključuje postojeće sportske manifestacije na lokacijama prirodne i kulturne baštine u Italiji i Hrvatskoj. Jedan od ciljeva projekta Zero Waste Blue je povezati sportske aktivnosti s pristupačnim turizmom koji uklanja prostorne, fizičke i kulturne barijere te omogućava pristup turizmu svima.

Podsjetimo, Zero Waste Blue financiran je iz programa INTERREG ITALIJA-HRVATSKA,  a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 860.000 EUR. Uz vodećeg partnera Grad Opatiju, ostali su partneri Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova, Dubrovačko-Neretvanska županija, ART-ER Agencija za ekonomski razvoj Regije Emilia Romagna, Regija Emilia Romagna, Regija Veneto, Regija Molise, Grad Ancona i tvrtka Veneto inovacije.