Grad Opatija
Službene stranice

Vaš dar za pravu stvar

Vaš dar za pravu stvar

Datum: 1.6.2020.

Crveni križ pomaže građanima koji su ostali bez posla uslijed pandemije koronavirusa 

U Hrvatskoj se kao posljedica pandemije koronavirusa pojavila nova kategorija socijalno ugroženih osoba gdje je značajan broj ljudi prešao iz relativno sigurnog načina života u relativno nesiguran i neizvjestan način života koji je uzrokovan iznenadnim gubitkom posla. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od početka krize uzrokovane pojavom pandemije koronavirusa u Hrvatskoj je bez posla ostalo više od 26 tisuća ljudi. Hrvatski Crveni križ pokrenuo je projekt putem kojeg će se nabaviti i distribuirati osnovni paketi prehrambenih artikala „Vaš dar za pravu stvar“ osobama koje su od proglašenja pandemije koronavirusa 11. ožujka do 11. svibnja ostale bez posla zbog krize izazvane pandemijom u Hrvatskoj, a koje ne ostvaruju pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. HCK će korisnike koji ostvaruju pravo na paket hrane informirati o toj mogućnosti putem pisma poslanog na njihovu adresu.

Na području djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Opatija, u sve četiri JLS na području Liburnije, takvih je osoba 94 te su za njih u humanitarnoj akciji provedenoj uz pomoć volontera pripremljeni paketi.

- U srijedu, 27. svibnja u prostorije GDCK stiglo je deset vrsta osnovnih prehrambenih namirnica u količinama 94 l ulja, 752 riblje konzerve, 752 konzerve mesnog nareska, 282 kg brašna, 94 kg šećera, 94 kg soli, 94 kg riže, 470 paketa tjestenine, 470 kom juha u vrećici i 94 staklenke džema. Organizirana je akcija u kojoj su 3 djelatnice opatijskog Crvenog križa i 12 volontera slagali pakete. Namirnice su posložene u 94 namjenske kutije Hrvatskog Crvenog križa na kojima je otisnut sadržaj namirnica u pojedinačnoj kutiji, istaknula je ravnateljica GDCK Opatija mr. sc. Đana Pahor te zahvalila svim volonterima koji su sudjelovali u ovoj humanitarnoj akciji i pomogli svojim sugrađanima kroz nesebično davanje svog truda i vremena.

- Svim sugrađanima koji su se našli u ovoj teškoj situaciji bez posla želimo što skoriji povratak na tržište rada, kazala je Pahor te poručila:

- Po jednokratnu pomoć sve osobe mogu doći od ponedjeljka do petka u prostorije GDCK Opatija od 08:00 do 13:00 sati bez najave ili uz prethodni dogovor na telefon 051 712 577 te se mole da sa sobom donesu poziv HCK koji su dobili na kućnu adresu te osobnu iskaznicu.