Grad Opatija
Službene stranice

U Vili Antonio održan skup pod motom „Dr. Ante Mandić: Što o njemu znamo i što bismo morali znati“

U Vili Antonio održan skup pod motom „Dr. Ante Mandić: Što o njemu znamo i što bismo morali znati“

Datum: 15.11.2017.

U povodu  obilježavanja dana smrti dr. Ante Mandića u utorak, 14. studenog u Vili Antonio održan je mini znanstveni skup posvećen liku i djelu ove neosporno važne figure koja je obilježila bližu opatijsku povijest i turbulentna vremena II. svjetskog rata u ovom kraju, pod motom „Dr. Ante Mandić: Što o njemu znamo i što bismo morali znati“.

Centralni događaj u Villi Antonio bilo je predstavljanje nedavno tiskane knjige Petra Strčića i Maje Polić »Dnevnički zapisi dr. Ante Mandića«, a također, predstavljen je i zbornik nastao na temelju znanstvenog skupa »Mandići - obitelj koja je obilježila jedno povijesno razdoblje«, održanog na istom mjestu 2016. godine.

Dr. Ante Mandić član je poznate obitelji Mandić, koji je  rođen u Trstu 1881. godine, a umro u Lovranu 1959. godine.

Prisjećanje na život i ukupni značaj djelovanja dr. Ante Mandića u doba II. svjetskog rata, te njegov doprinos ne samo antifašističkoj borbi već i udaranju temelja novoj državi, ali i naporima da se ova regija pripoji matici zemlji, bile su okosnice skupa čiju je organizaciju podržao i Grad Opatija. Tako je skup otvoren pozdravnim riječima zamjenika gradonačelnika dr. sc. Emila Priskića, ali se nazočnima obratio i trenutno odsutni gradonačelnik Ivo Dujmić, koji je auditorij pozdravio putem snimljenog obraćanja emitiranog preko video-linka. On je zahvalio obitelji  Mandići na svemu doprinosu društvenoj zajednici koji su pružali i kroz borbu za željene vrijednosti poput slobode, ali i kroz aktivni mirnodopski rad  na promoviranju tih vrijednosti, posebno kod mladih, na čemu je gradonačelnik zahvalio posebno unuku dr. Ante Mandića, Olegu Mandiću.

Skup je moderirao Neven Šantić, ujedno i uvodničar na jučerašnjoj svečanosti. Sve nazočne je uime Gradskog vijeća Opatije pozdravio i predsjednik GV-a Robert Kurelić, po struci povjesničar, izrazivši uvjerenje da su njegovi kolege pripremili kvalitetna izlaganja o povijesnoj ličnosti velikog formata kakav je bio dr. Mandić. Izniman doprinos uspjehu jučerašnjeg znanstvenog skupa dali su i Petar Strčić, Maja Polić, Amir Muzur, Dinko Tamarut, Goran Crnković, Zrinka Tolić i Andrea Roknić Bežanić. U hodniku vile Antonio bila je priređena jednodnevna prigodna izložba na temu života i rada dr. Ante Mandića autorice Sabrine Žigo.