Grad Opatija
Službene stranice

Službeno ocjenjivanje Opatije na natjecanju za osvajanje nagrade Međunarodni zlatni cvijet 2017.

Službeno ocjenjivanje Opatije na natjecanju za osvajanje nagrade Međunarodni zlatni cvijet 2017.

Datum: 28.6.2017.

Opatija je prvi hrvatski kandidat u kategoriji gradova na međunarodnom natjecanju za prestižnu nagradu Međunarodni zlatni cvijet 2017. što je dodjeljuje Communities in Bloom – CiB u suradnji sa KEA-om, te je ušla u finale izbora za osvajanje ove prestižne međunarodne nagrade u 2017. godini pored ostalih gradova – finalista.  Službeno stručno povjerenstvo koje odlučuje o dodjeli nagrade Međunarodni zlatni cvijet u petak, 30. lipnja obići će Opatiju, nakon čega će i ocijeniti Opatiju. Kako bi to bila ona najviša ocjena, Opatija ništa ne smije prepustiti slučaju i maksimalno se priprema ne bi li osvojila i ovu vrijednu nagradu.

Ukupno je 3500 prijavljenih gradova iz cijelog svijeta;  za nagradu je nominirano 76 gradova, dok ih je sedam ušlo u finale – a Opatija je jedan od njih.  Opatija je izabrana kao hrvatski kandidat čime je i potvrđena činjenica da se Opatija svrstava u sam vrh parkovne arhitekture Hrvatske.

Zlatni cvijet je međunarodno natjecanje u sklopu kojeg se osim uređenosti i ljepote nekog grada, hortikulture, kvalitete života građana, ocjenjuje i kvaliteta uređenosti parkovne arhitekture, čistoća grada te korištenje i promocija obnovljivih izvora energije tj. održivog razvoja mjesta.

Inače, nominacija Opatije za prestižnu nagradu Međunarodni zlatni cvijet objavljena je lani u studenom na završnoj svečanosti 23. međunarodne smotre turizma, filma, krajobraza i 19. međunarodnog festivala turističkog filma održanima u  Solinu.