Grad Opatija
Službene stranice

Predstavljena publikacija LPZM-a 2018.-2021.

Predstavljena publikacija LPZM-a 2018.-2021.

Datum: 31.5.2019.

Mladima predstavljeni i razni programi i projekti LPMZ-a

 Jučer je u Vili Antonio održana prezentacija tiskane publikacije Lokalnog programa za mlade Grada Opatije 2018.-2021. Izdanje ove publikacije realizirano je kroz projekt „Lokalni program za mlade Grada Opatije - LPZM -#lpzmGOPT“ kojeg provodi Grad Opatija uz Udrugu Žmergo i Savjet mladih Grada Opatije, a financiran je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Lokalni program za mlade je tiskan s ciljem da se ovaj važan dokument približi mladima, ali i javnosti te kako bi se informiralo mlade o ciljevima i mjerama programa te o svim postojećim ulaganjima i mogućnostima za mlade u Gradu Opatiji.

Prezentaciji je prisustvovao zamjenik gradonačelnika, dr. sc. Emil Priskić koji je pozdravio prisutne. U nastavku je voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Grada Opatije Zlata Torbarina ukratko obrazložila proces izrade Lokalnog programa za mlade Grada Opatije 2018.-2021. koji je proveden tijekom 2018. godine, dok je Sara Sušanj iz Savjeta mladih Grada Opatije iznijela sudjelovanje Savjeta mladih u procesu izrade Lokalnog programa.

Nakon toga predstavljene su aktivnosti koje se provode ili će se provoditi s ciljem realizacije ciljeva, mjera i aktivnosti iz Lokalnog program za mlade za 2019. godinu. Program Creative Tourism Lab Opatija predstavio je Mateo Stupičić iz tvrtke Silos Group koja je program i provodila tijekom mjeseca travnja i svibnja, a prošli tjedan je održan završni Demo Day gdje su predstavljeni radovi polaznika programa.

Helena Traub i Nika Zubović iz Udruge Žmergo predstavile su manifestaciju Street art MUV (Mladi u Voloskom). Riječ je o uličnom festivalu koji služi umjetnicima kao prilika za vlastiti izražaj, stvaranje poslovnih i prijateljskih veza te trgovanje umjetninama, ujedno promovirajući koncept “zero waste” (nula otpada). Festival se održava u Voloskom, 1. i 2. lipnja 2019., a program sadržava umjetničke radionice, predavanja, performanse, koncerte te edukativne igre za djecu i mlade.

Predstavljene su i mogućnosti za mlade koje Udruga Žmergo nudi, ali i ostale udruge iz Opatije. Posebno je istaknuto volontiranje, kao prilika mladima da putuju i rade ono što vole, a usput pomažu drugima i rade za opću dobrobit.

Na kraju su mladi imali priliku odabrati teme radionica koje ih zanimaju, a koje će se u narednom periodu organizirati prema njihovim prioritetima.