Grad Opatija
Službene stranice

PREDSTAVLJEN NACRT PRIJEDLOGA PRORAČUNA GRADA OPATIJE 2015.

PREDSTAVLJEN NACRT PRIJEDLOGA PRORAČUNA GRADA OPATIJE 2015.

Datum: 17.11.2014.

Predstavljen nacrt prijedloga proračuna Grada Opatije za 2015. godinu

 

U uredu gradonačelnika Opatije gradonačelnik Ivo Dujmić sa zamjenicom Marinom Gašparić i pročelnikom gradskog Upravnog odjela za financije i društvene djelatnosti Danijelom Jermanom na konferenciji za novinare održanoj jučer (u ponedjeljak) predstavio je Nacrt prijedloga proračuna Grada Opatije za 2015. godinu.

Isti nacrt bit će predočen javnosti  i putem javnog savjetovanja koje će se otvoriti preko www.opatija.hr.

Nakon okončanja postupka konzultacija bit će utvrđen  prijedlog Proračuna Grada Opatije 2015. koji će se uputiti na usvajanje vijećnicima Gradskog vijeća na narednoj sjednici.

Valja istaći da je ovaj Nacrt prijedloga proračuna 2015. napravljen bez smjernica Ministarstva financija i uvažavajući najavljene promjene porezne politike, jer su izmjene propisa tek 12. studenog o.g. upućene u saborsku proceduru.

Stoga je Nacrt oprezno planiran, ali koncipiran tako da zadržava  nadstandard u javnim potrebama kao do sada, i to bez novih opterećenja za građane, sažeo je uvodno gradonačelnik Dujmić.

Obrazlažući ga dalje detaljnije, gradonačelnik je pred novinarima taksativno nabrojao da  se dosadašnji  nadstandard zadržava u segmentu socijalne i zdravstvene zaštite (primjerice, naknade za pomoć i njegu u kući, socijalne pomoći, sufinanciranje nabavke zdravstvene opreme, hitne pomoći, turističke ambulante…).

Nema rezova ni predškolskom i osnovnoškolskom odgoju (Grad Opatija osigurava aktivnosti asistenata u nastavi i dalje, ne mijenja se cijena boravka u vrtiću, nastavlja se sa stipendiranjem učenika i studenata, kao i sufinanciranje nabavke udžbenika po utvrđenim kriterijima….).

U pogledu pružanja potpore lokalnom gospodarstvu, gradonačelnik Dujmić ističe da se zadržava realizacija mjera poticanja poduzetnika i obrtnika, kao što se to odnosi i na nastavak provedbi mjera namijenjenih samozapošljavanju.

Ostaju i mjere olakšice za one u najmu gradskih poslovnih prostora koji uredno izvršavaju svoje obveze prema najmodavcu (umanjenje zakupnine od 10 posto mjesečno, te 50 posto u prosincu).

Nastavlja se i podupiranje planiranih manifestacija koje su od strateškog značaja za jačanje destinacije.

Kako su djelatnicima gradske uprave i gradskim tvrtkama još prije dvije godine smanjene plaće i druga materijalna prava (uz klauzulu da će se ista vratiti kada se poboljša ekonomska situacija), a s obzirom na stagnaciju gospodarstva - umanjenja osobnih dohodaka i materijalnih prava djelatnika ostaju i dalje na snazi; taj stav „ugrađen“ je u pregovore sa predstavnicima sindikata oko novog kolektivnog ugovora za djelatnike gradske uprave, koji su inače otvoreni 14. studenog.

Zaključno, prema Nacrtu prijedloga proračun za 2015. iznosi 119.791.743 kune.

Gradonačelnik je izrazio nadu da bi pokrenute, ali i buduće nove investicije trebale otvoriti nova radna mjesta, a očekuje i novu gradnju na širem području grada, jer su za to stvorene mogućnosti dosadašnjim ulaganjima u novu komunalnu infrastrukturu.

Sve zacrtane gradske  investicije  nastavljaju se realizirati prema planu.

S tim u vezi, ali i usko povezano s mjerama racionalizacije poslovanja ( koje su na snazi u Gradu Opatiji već nekoliko godina, uz obvezu pojačane kontrole troškova i racionalizacije poslovanja svih gradskih ustanova i tvrtka),  zbog ušteda koje će se time ostvariti gradonačelnik je najavio opravdano argumentiranu  mjeru pripajanja gradskih tvrtki. Tako dolazi do pripajanja manje tvrtke Opatija 21 d.o.o. većoj tvrtki Parkovi d.o.o. koja će preuzeti sve djelatnike Opatije 21.

Kada je Opatija 21 osnivana kao osnovna djelatnost tvrtke navedeno je projektiranje objekata.

Istovremeno, projektiranje kapitalnih gradskih projekata do sada je već napravljeno pod ingerencijom UO za prostorno uređenje Grada Opatije koji i dalje, posebno nakon lanjske reorganizacije gradske uprave vodi ove projekte ali i nužnu koordinaciju prema fondovima EU.  To jedan od osnovnih razloga pripajanja Opatije 21. Parkovima. Uz to, djelatnici Parkova već rade na održavanju gradskih javnih površina (parkova, plaža), a redovno su bili angažirani kao ispomoć pri održavanju manifestacija u sportskoj dvorani što je vodi Opatija 21. Kroz ovo pripajanje ispunit će se i sve kadrovske potrebe, dok će onda veća tvrtka „Parkovi“ još preuzeti i upravljanje nad sadašnjim gradskim parkiralištima.

Glavna poruka koju šalje koalicija  na vlasti jest da, po isteku ugovora s tvrtkom koja sada obavlja poslove organiziranja parkiranja na području grada, Grad Opatija planira te poslove ubuduće povjeriti gradskoj tvrtki, a ne više tržištu.

Razlog je što tako može strateški provoditi obećanu razvojnu politiku, usmjerenu na privlačenje turista u Opatiju i jačanje destinacije.  Uklapa se to i sa investiranjem u  krupne kapitalne projekte, poput  sportske dvorane koja je već izgrađena, dok su drugi (poput luke Opatija, Kulturno turističkog centra, uređenja plaže Slatina, natkrivanje Ljetne pozornice, novi objekt Vatrogasnog doma, zdravstvenog centra, objekta dječjeg vrtića …) trenutno u različitim fazama realizacije. Očekuje se i da će realizacija nekih od nabrojanih biti potpomognuta  sredstvima iz fondova EU.