Grad Opatija
Službene stranice

Potpredsjednik bugarske Vlade za EU fondove Tomislav Donchev obišao CZG Marišćina, te posjetio i Opatiju

Potpredsjednik bugarske Vlade za EU fondove Tomislav Donchev obišao CZG Marišćina, te posjetio i Opatiju

Datum: 18.3.2015.

U sklopu trodnevnog posjeta Hrvatskoj, potpredsjednik Vlade za europske fondove i ekonomske politike Republike Bugarske, Tomislav Donchev, posjetio je u utorak popodne Centar za gospodarenje otpadom Marišćina, nakon čega je posjetio i Opatiju.

Inače, centar Marišćina prvi je takav centar u Hrvatskoj, koji će uskoro krenuti s probnim radom, i najveći je hrvatski projekt sufinanciran sredstvima fondova Europske unije.

Potpredsjednik bugarske Vlade Donchev upoznao se s radom Centra za gospodarenje otpadom Marišćina, uz stručno vodstvo voditelja projekta Juraja Bačića iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Potpredsjednik Donchev Centar za gospodarenje otpadom Marišćina obišao je u pratnji zamjenika ministra zaštite okoliša i prirode, Hrvoja Dokoze, župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine, gradonačelnika Opatije Ive Dujmića, zamjenika riječkog gradonačelnika Marka Filipovića te predstavnika Općine Viškovo, načelnice Sanje Udović i zamjenika načelnice Denisa Mladenića sa suradnicima. 

Nakon obilaska Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, delegacija je posjetila Opatiju, gdje su u društvu gradonačelnika Dujmića i župana Komadine kroz šetnju Lungomare od crkve Sv. Jakova do gradske luke njeni članovi na čelu s potpredsjednikom Donchevim imali priliku upoznati se s nekim od glavnih karakteristika i ljepotama grada u kojem je rođen turizam zemlje.

Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina inače središnji je dio integralnog sustava gospodarenja otpadom u Primorsko-goranskoj županiji. Uz centar, sustav će obuhvaćati postrojenje za mehaničko-biološku obradu nesortiranog komunalnog otpada i pretovarne stanice na Cresu, Krku i Rabu te u Novom Vinodolskom i Delnicama. 

Investicija je vrijedna preko 270 milijuna kuna, od čega je 70,95 posto čine bespovratna sredstva IPA fonda, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 5,5 posto, dok je kroz lokalno sufinanciranje (Ekoplus, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka) osigurano 23,55 posto sredstva.
 

izvor: ww.opatija.hr/www.rijeka.hr