Grad Opatija
Službene stranice

Poticaji Ministarstva turizma opatijskom projektu  revitalizacije „Merikanskih vrtova“ - vrijednog resursa grada

Poticaji Ministarstva turizma opatijskom projektu revitalizacije „Merikanskih vrtova“ - vrijednog resursa grada

Datum: 22.12.2014.

U uredu gradonačelnika Opatije prije podne danas održana je konferencija za medije na kojoj su gradonačelnik Ivo Dujmić i direktor gradske tvrtke „Parkovi“ d.o.o. Raul Degano prezentirali novinarima informacije oko dodjele poticajnih financija Ministarstva turizma u visini od 500.000 kuna namijenjenih realizaciji projekta revitalizacije „Amerikanskih vrtova“.

Riječ je o vrijednom resursu Opatije, nekadašnjem botaničkom vrtu, poznatom i pod imenom „Merikanski vrtovi“ čakavskoj inačici naziva ovog vrijednog gradskog resursa.

Ministarstvo turizma ovako financira prvu fazu radova nužnu na putu konačne revitalizacije ovog bisera Opatije, kojeg je gradonačelnik Dujmić okarakterizirao kao ogroman turistički potencijal.

To je doista istina;  kada se „Merikanski vrtovi“ obnove u cijelosti kako je zamišljeno i na način na koji zaslužuju, oni će doista postati novi-stari zaštitni znak grada, koji će u suvremenoj maniri valorizirati sadržaje moderne turističke ponude Opatije.

Kako je istaknuto na konferenciji za medije, uz financije Ministarstva turizma odobrene putem javnog natječaja, na koji se javio Grad Opatija (točnije, gradska tvrtka Parkovi) kako bi revitalizirala  Amerikanske vrtove, Grad je za to u svom proračunu planirao još 200 tisuća kuna i prvu fazu realizacije projekta revitalizacije nekadašnjeg botaničkog vrta u Amerikanskim vrtovima.

Prva faza kreće u realizaciju 2015. godine. Prema riječima direktora Degana, uredit će se postojeći sadržaji i sanirati dio oštećenja koja su se dogodila u ovim parkovima tijekom proteklih 25 godina; u prvoj fazi jedan dio vrtova privest će se konačnoj svrsi i postati obnovljeni botanički vrt, koji će krasiti nove biljke cvjetova kamelija, zaštitnog znaka Opatije.

U kasnijim fazama predviđa se i završetak procesa navodnjavanja,  inače vrlo bitan za egzistenciju ovog resursa, kao i uređivanje travnjaka; u drugoj fazi slijedi izrada projektne dokumentacije te dobivanje građevinske dozvole za one radove gdje je takva dozvola nužna, dok u trećoj fazi predstoji hortikulturno uređenje vrtova. U četvrtoj fazi predviđa se gradnja nužnih infrastrukturnih elemenata, poput uređenja prilaza, parkirališta i sl., budući da bi Amerikanski vrtovi kako se očekuje mogli i trebali poslužiti i kao nova lokacija za organiziranje primjerice vjenčanja, i sličnih događanja. Zadnja, peta faza zapravo se odnosi na plasman obnovljenih Amerikanskih vrtova u promotivnom i marketinškom smislu na druga tržišta.  

Gradonačelnik Dujmić naveo je kako Grad Beč i prilikom ovog projekta konkretno pruža podršku Opatiji, jer jj omogućuje logistiku u nastojanjima da Amerikanski vrtovi postanu novi tzv. visitor centar; Opatija će svakako nastaviti da pri financiranju daljnjih faza realizacije revitalizacije Amerikanskih vrtova  ozbiljno zainteresira fondove EU, prema kojima Grad aplicira ovaj projekt. Prijateljstvo gradova Beča i Opatije nastavlja se, učvršćuje i prilikom realizacije ovog projekta, rekao je gradonačelnik Dujmić.