Grad Opatija
Službene stranice

Početak radova na izgradnji vodospreme Poklon

Početak radova na izgradnji vodospreme Poklon

Datum: 24.1.2018.

Danas je na Učki održana konferencija za medije na kojoj je najavljen početak radova na izgradnji vodospreme "Poklon" na istoimenom prijevoju podno vrha Učke. Ukupna vrijednost projektnih aktivnosti iznosi malo više od 9 milijuna kuna, a prihvatljivi će troškovi biti sufinancirane s 85 posto iz Europskog fonda za ruralni razvoj dok će preostali prihvatljivi troškovi biti financirani od strane Ministarstva poljoprivrede. Konferenciji za medije nazočili su gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić, direktor Liburnijskih voda Ervino Mrak te voditelj investicija u Liburnijskim vodama Miodrag Šarac.

Prilikom predstavljanja projekta gradonačelnik Ivo Dujmić istaknuo je važnost ovih radova za ovaj najviši mjesni odbor na području Grada Opatije te zadovoljstvo zalaganjem djelatnika Liburnijskih voda koji su uspjeli da investicija bude realizirana europskim sredstvima.

Po završetku radova vodosprema "Poklon" imat će dvije vodene komore korisnog volumena 800 kubnih metara te ugrađen automatski sustav za dezinfekciju vode, spojen na nadzorno upravljački sustav. Grad Opatija i Liburijske vode kroz ovaj projekt nastavljaju radove s ciljem cjelovite zamjene vodoopskrbnog sustava na području Učke izgrađenog početkom 20. stoljeća. Izvođač radova, koji bi trebali biti gotovi krajem studenoga ove godine, slovenska je trvtka Godina.

Direktor Liburnijskih voda Ervino Mrak ukazao je na važnost nove vodospreme na vrhu Učke baš zbog njezina značaja u vršnim periodima potrošnje vode na Liburniji.