Grad Opatija
Službene stranice

Počela vladavina maškara i Peto godišnje doba u Opatiji

Počela vladavina maškara i Peto godišnje doba u Opatiji

Datum: 17.1.2015.

Dizanjem pusta na jarbol i karnevalske zastave, te svečanom primopredajom ključeva grada pusnom gradonačelniku i maškarama danas je i službeno započelo najluđe doba u godini, ono maškarano, Peto godišnje doba.

Ključeve je gradonačelnik Ivo Dujmić, uz naravno prepunu kasu, predao tradicionalnom pusnom gradonačelniku Dušku Jeličiću Duletu, čestitavši mu na pobjedi.

Posebnost ovogdišnjeg početka maškaranog ludila na Antonju koje se ceremonijalno odvija pred zgradom opatijske tržnice, jest ta da su i svi građani zemlje, koji su se prije podne zatekli pred malim ekranima mogli  uživo pratiti najbitniji dio početka Petog godišnjeg doba - primopredaju ključeva grada maškarama.

Naime, ekipa HTV koja je pratila događaj uključila se u svoj program uživo, s mjesta događaja iz Opatije upravo u trenutku predaje ključeva grada gradonačelnika Dujmića pusnom gradonačelniku Duletu. Na trgu se doista okupilo i mnoštvo građana, a tu su bili i zamjenici gradonačelnika Fernando Kirigin i Marina Gašparić.

 Uz kvartet  Pešekani koji je davao ritam atmosferi, nudile su se tu i neizostavne fritule i kroštule uz kuhano vino, a sve je pod „dirigentskom palicom“ uspješno držao voditelj Joso Krmpotić do samoga kraja, kada se uz karnevalsku zastavu uz asistenciju djelatnika Parkova zavijorio na jarbolu i opatijski pust – Kvarnerko von Lamarin. Pusta su izradili članovi Kluba 60+, a ove je godine on u znaku kontejnera, kao asocijacija na prošlogodišnju nadogradnju hotela Kvarner. Prije dizanja na jarbol, pošteno mu se sudilo, a pust je naravno, kriv za sve i zbog toga mora visiti.

Karnevalsko doba traje ove godine do 18. veljače, a ispunjeno je brojnim i raznovrsnim događajima, od dječje povorke, preko čuvene Balinjerade, Plesa pod maskama, itd…