Grad Opatija
Službene stranice

Pametna klupa postavljena na šetalištu Slatina

Pametna klupa postavljena na šetalištu Slatina

Datum: 30.4.2017.

Na šetalištu na Slatini danas je predstavljena pametna klupa, prva takva u Opatiji, ali koju u hrvatskim okvirima  čini jedinstvenom jedna karakteristika: ona je prilagođena za korištenje slabovidnim i slijepim osobama, jer na njoj su na Braillevom pismu dostupne informacije o porijeklu i karakteristikama klupe. Klupu je izradila tvrtka Include j.d.o.o. iz Solina. Opremljena je solarnim kolektorima te priključcima za napajanje mobitela, a nabavku klupe financirali su Grad Opatija i Lions Club Opatija.

Na predstavljanju nove pametne klupe na Slatini danas su uz predstavnike brojnih Lions klubova, bili nazočni i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić,  predsjednica Lions Cluba Opatija Andrea Rudančić, te predsjednik županijske udruge slijepih osoba Emil Mandarić, koji je zahvalio na ovoj inicijativi i realizaciji koja je u obzir uzela i potrebe slabovidnih osoba.   

Lionsi su istakli činjenicu da je Grad Opatija prepoznao ovu njihovu ideju i inicijativu te omogućio nabavku pametne  klupe. Predsjednica Rudačnić iznijela je podatak kako ova klupa, osim klasičnog kratkog predaha i ugodu sjedenja s pogledom na more, omogućuje punjenje mobitela, dlanovnika i sličnih pametnih aparata, uz spajanje na gradsku besplatnu wifi mrežu i pristup internetu. Gradonačelnik Dujmić naglasio je zajedništvo u realizaciji ovog projekta članova opatijskog Lions kluba uz suradnju Grada, koji je orijentiran prema tehnologijama održivog razvoja, pa i na ovaj način Opatija razvija koncept pametnoga grada, dodavši kako u perspektivi očekuje postavljanje više ovakvih, pametnih klupa na šetalištu.