Grad Opatija
Službene stranice

Opatijsko susjedstvo u Beču

Opatijsko susjedstvo u Beču

Datum: 17.10.2019.

Opatijska Udruga Žmergo u partnerstvu s Bečom u sklopu Projekta 27 susjedstava EPK - Rijeka 2020

 Članice opatijske Ekološke udruge Žmergo nositeljice su projekta Susjedstvo Opatija u okviru 27 susjedstava EPK - Rijeka 2020. Za opatijsko je susjedstvo, sukladno tradiciji i postojećim sponama, izabrana austrijska metropola-Beč.

Nositelji aktivnosti u susjedstvima su različite udruge, a u opatijskoj priči to je iznimno aktivna Ekološka udruga Žmergo. Tako će Žmergo u suradnji s Gradom Opatijom tijekom ove i iduće godine provesti nekoliko projekata i manifestacija u sklopu riječke titule Europske prijestolnice kulture. Na sastanku u Odjelu za zaštitu okoliša bečke Gradske uprave, na kojem su prezentirana bečka iskustva po pitanju zaštite okoliša i održivog razvoja, sudjelovale su članice Udruge Žmergo na čelu s Helenom Traub, voditeljica Projekta 27 susjedstava tvrtke Rijeka 2020 Branka Cvjetičanin  i voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Grada Opatije Zlata Torbarina.

Tijekom održanih radionica, opatijska je ekipa od strane bečkih domaćina imala priliku saznati detalje o programu ÖkoKauf Wien koji je zapravo program za održivu javnu nabavu, a zahvaljujući kojemu je Grad Beč uspio smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za čak 15.000 tona godišnje.

Grad Beč je više od desetljeća slijedio ekološke kriterije pri kupnji robe i usluga - od praška za pranje rublja do uredskog materijala, od hrane za vrtiće i bolnice do građevinskog materijala. Komisija ÖkoKauf Wien ocijenjena je kao jedan od najučinkovitijih projekata za promicanje učinkovitosti resursa. Grad Beč je svojim projektom ÖkoKauf razvio međunarodni uzor u smislu održive javne nabave. Sada je ÖkoKauf Wien među tri izvanredne inicijative za održivu nabavu koje je odabrala komisija EU. Posebno je zanimljivo to što Grad Beč daje poticaje ekološkoj, lokalnoj poljoprivredi, odnosno domaćim proizvođačima hrane koji direktno opskrbljuju bolnice, škole, vrtiće, domove za starije osobe. Tako se osigurava funkcioniranje cirkularne ekonomije, odnosno povezuje ekonomska, ekološka i društvena dobrobit u gradu koji broji više od 1,9 milijuna stanovnika. Grad Beč je ujedno i potpisnik Milanske urbane deklaracije o hrani koja se zalaže za racionalizaciju u proizvodnji i potrošnji hrane te smanjivanje viškova i bacanja hrane.

EcoBusiness Vienna pokrenut je za podršku ekološki prihvatljivim i održivim inicijativama privatnih poduzeća i poslovne zajednice u Beču. Više od 740 lokalnih tvrtki sudjelovalo je u programu od 1998. godine. Kao rezultat toga, uspjeli su uštedjeti oko 55,7 milijuna eura operativnih troškova, uz slično smanjenje potrošnje resursa ( tj. energije, sirovina i vode) i proizvodnje otpada.

Na prezentaciji je prikazan i održiv Zero waste program održavanja raznih manifestacija koje okupljaju veći broj sudionika, predstavljene su javne radionice za popravak rabljenih predmeta i aparata, kao i važnost adekvatno i prema ekološkim standardima uređenog unutarnjeg radnog prostora u kojem boravimo veći dio dana. Poseban je interes Opatijskog izaslanstva izazvao program održavanja bečkih parkova i javnih površina, uz polaganje posebne pozornosti ekološkim standardima.

Inače, smisao je opatijskog susjedstva kroz projekt EPK - Rijeka 2020 dalje razraditi Zero Waste koncept u turizmu, koji je u Opatiji već prisutan, što se širi i na održivi turizam. Akcije koje su se već provele ili će se provesti su pošumljavanje Učke, natječaj za kreativce OKiZA (Opatijska kultura i zeleni aktivizam), Street Art festival MUV, dnevni boravak u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Opatija  i razne izložbe, predavanja, edukacije.

Bečki stručnjaci s područja održivog razvoja, zaštite okoliša i zelene ekonomije iduće će godine biti opatijski gosti te će za zainteresiranu javnost održati predavanja o naprednim načinima razvoja gospodarstva, turizma i svakodnevnog života uopće.

Izgradnja europskih partnerstava primarno se odvija kroz planirane posjete svih 27 timova europskim susjedstvima te kroz rad na pripremi programa kroz studijska putovanja i programske suradnje i upoznavanje europske javnosti s programom i aktivnostima koje se provode u okviru programskog pravca.