Grad Opatija
Službene stranice

OPATIJSKA PALETA BEZGLUTENSKE PREHRANE

OPATIJSKA PALETA BEZGLUTENSKE PREHRANE

Datum: 6.5.2015.

U Ugostiteljskoj školi u Opatiji održan je ručak u sklopu projekta Opatijska paleta bezglutenske prehrane na kojoj su učenici škole prezentirali jela bez korištenja glutena. Kao gosti na ovom zanimljivo koncipiranom ručku bili su između ostalih i gradonačelnik Ivo Dujmić, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, i zamjenik ministra turizma Daglas Koraca te predstavnici hotelijera i cjelokupnog turističkog gospodarstva.

Ugostiteljska škola kao nositelj projekta vidjela je potrebu za usvajanjem novih vještina te se u suradnji sa Udrugom oboljelih od celijakije Primorsko-goranske županije okrenula razmišljanju o važnosti pravilne prehrane. Istraživanja pokazuju da je u Hrvatskoj 30 000- 50 000 oboljelih od celijakije što zahtjeva doživotnu posebno prilagođenu bezglutensku prehranu.

Ivo Dujmić je pozdravivši okupljene još jednom istakao kako je Ugostiteljska škola ponos Opatije  s važnom ulogom u generiranju obrazovnog ugostiteljskog kadra.

Ministri su izrazili svoje zadovoljstvo zbog povoda dolaska u Opatiju, upravo u Ugostiteljsku školu, koja može poslužiti i kao model drugima. Istaknuta je važnost kontroliranja hrane i nadziranja procesa kojim ona stiže do krajnjeg korisnika, a sve s ciljem konzumacije zdravih i ispravnih namirnica.