Grad Opatija
Službene stranice

Opatiji petica za transparentnost proračuna

Opatiji petica za transparentnost proračuna

Datum: 18.6.2015.

Grad Opatija ocijenjen je odličnom ocjenom od strane Instituta za javne financije nakon provedene analize otvorenosti proračuna županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj koji je proveo za period studeni 2014. do ožujka, 2015.

Prema njihovim rezultatima, Opatija je dobila najvišu ocjenu (5) za transparentnost, tj. otvorenost svoga gradskog proračuna.

Podsjetimo, Proračun Grada Opatije objavljen je u zasebnoj rubrici na gradskom portalu www.opatija.hr, gdje se kroz rubriku objavljuju proračuni kroz godine, kao i svi ostali akti (izvršenje proračuna, ili pak rebalans, odnosno vodič za građane, koji je izdvojen kao zasebna cjelina na naslovnici portala kako bi bio što dostupniji široj javnosti i građanima). O svim važnim detaljima za provedbu proračuna javnost se redovite i ažurno izvještava, kao što se i prije usvajanja proračuna provodi savjetovanje s javnošću putem gradskog portala.

Prema tumačenju Instituta za javne financije, otvorenost (transparentnost) proračuna podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne,  pravovremene i razumljive informacije o proračunu.

U priopćenju Instituta Opatija se ističe pri vrhu ljestvice gradova  u kontekstu ocjene u kojoj se navodi da je „ priličan broj gradova s dobro organiziranim internetskim stranicama koje se lako i brzo pretražuju te s kvalitetnim vodičima za građane“.

U priopćenju Instituta, navedeno je da je prosječna otvorenost gradova  niska (2,7), te ih je samo 15 od 128 objavilo svih pet dokumenata (Buzet, Crikvenica, Čakovec, Dubrovnik, Koprivnica, Opatija, Osijek, Pazin, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Vodice, Zagreb). Stoga, ističe se dalje u priopćenju Instituta, da valja pohvaliti 19 od ukupno 128 gradova koji su objavili proračun za građane (Buje, Buzet, Crikvenica, Čakovec, Dubrovnik, Dugo Selo, Koprivnica, Opatija, Osijek, Pazin, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Umag, Vodice, Zagreb i Županja).