Grad Opatija
Službene stranice

Opatija poduprla kampanju Dan bez mobitela u prometu Free mobile zonom

Opatija poduprla kampanju Dan bez mobitela u prometu Free mobile zonom

Datum: 11.10.2017.

Grad Opatija je kao prvi grad u Hrvatskoj, a podupirajući projekt Dan bez mobitela u prometu, proglasio svoju Free mobile zonu - mjesto na kojem se vozači mogu zaustaviti  i umjesto za volanom, na besplatnom parkirnom mjestu obaviti hitniji poziv, poslati SMS poruku ili pogledati mailove koristeći besplatan gradski wireless Internet preko Opatija free access pristupne točke.

Prva opatijska Free mobile zona nalazi se preko puta hotela Milenij, a ispred Turističkog informativnog centra, gdje vec postoje dva mjesta namijenjena kratkotrajnom parkiranju za turiste, koju je danas otvorio dr.sc.Emil Priskić, zamjenik gradonačelnika Grada Opatije i Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti (HUMS), koja je nositelj kampanje Dan bez mobitela u prometu.

Na ovaj je način Opatija podržala nacionalnu kampanju Dan bez mobitela u prometu i svojim građanima i turistima poslala poruku kako brine o njihovoj sigurnosti u prometu čime je Opatija ujedno postala i prvi grad u Hrvatskoj koji ima predviđeno mjesto za besplatno zaustavljanje da bi se obavili hitni pozivi, poslale i pročitale SMS poruke ili mailovi i to putem besplatnog gradskog WIFI-a. 

Zamjenik Priskić naglasio je kako u Opatiji sezonalno dolazi čak do 70 postotnog povećanja broja osoba u gradu, većinom zbog turista, koji često trebaju prosurfati podatak gdje im je hotel, smještaj, restoran, što se zbiva u gradu od kulturnih događanja... Cilj je da to mogu učiniti potpuno besplatno, ali uz poruku da to ne čine dok voze, jer je Grad premrežen preko 22 točke free wifi i Opatija free access pristupne točke. Mogu obaviti i telefonski poziv preko vibera ili drugih sličnih aplikacija i besplatnog wifi-a.. Ujedno, vozači mogu zastati na bilo kojem slobodnom parkirnom mjestu jer se parking 15 minuta ne naplaćuje, te obaviti komunikaciju mobitelom. Na taj način  Opatija, koja nosi titulu Zdravog grada I titulu Grada prijatelja djeca, i u okviru koncepra Smart city  podupire  ovu kampanju, kojoj je glavni cilj podizanje svjesnosti kod vozača koliko je korištenje mobitela u vožnji opasno i kako je ono danas sve češći uzročnik teških prometnih nesreća i smrtnih stradanja.

“U kampanju Dan bez mobitela u prometu uključujemo gradove i županije jer želimo odaslati poruku građanima da razmišljaju o tome kako korištenjem mobitela u prometu ugrožavaju i sebe i druge. Svi smo mi na neki način ovisni o mobitelu, ali uistinu ga trebamo staviti sa strane kad smo u prometu. Upravo zato, kroz ovu kampanju, pokušavamo osvijestiti kako se radi o lošoj navici i kako ništa nećemo izgubiti ako se ne javimo taj trenutak kad mobitel zazvoni. Drago nam je da se Grad Opatija koja je kao i mnogi naši gradovi opterećena prometom na ovaj način uključila u našu kampanju“, naglasio je  Alen Ostojić, predsjednika Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, koja je i nositelj kampanje Dan bez mobitela u prometu.

Tijekom predstavljanja kampanje prezentirana je i mobilna aplikacija napravljena za potrebe projekta, koja  može olakšati odvikavanje od telefoniranja u vožnji. Aplikacija prima pozive, evidentira ih te pozivateljima SMS-om javlja kako je korisnik mobitela upravo za volanom i da će im poziv biti uzvraćen. Za to vrijeme korisnik mobitela nije ometan zvukovima poziva.

Dan bez mobitela u prometu je kampanja za smanjenje nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela u prometu, a podupire je Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa. Prema istraživanju HUMS-a 91 posto vozača koristi mobitel za volanom, 33 posto biciklista telefonira dok pedalira, a svaki drugi pješak razgovara na mobitel dok prelazi prometnicu. Vrhunac kampanje bit će proglašavanje  21. listopada kao nacionalnog Dana bez mobitela u prometu. Voditeljica projekta je Renata Ivanović, koja je predstavila kampanju sudionicima konferencije 11. Hrvatski dani sigurnosti.

Aplikacija je dostupna na Google Playu, link možete naći na stranici: danbezmobitelauprometu.uhms.hr

Kampanju možete pratiti na: danbezmobitelauprometu.uhms.hr

                                               facebook.com

                                               youtube.com