Grad Opatija
Službene stranice

Održan mimohod kroz Opatiju u povodu blagdana koji se slave 5. kolovoza

Održan mimohod kroz Opatiju u povodu blagdana koji se slave 5. kolovoza

Datum: 6.8.2015.

Na Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, koji se obilježavaju 5. kolovoza, te na dan 20. godišnjice Vojno-redarstvene akcije „Oluja“ u Opatiji je jučer održan svečani mimohod.  Sudionici mimohoda bili su članovi liburnijskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici Grada Opatije, zatim predstavnici susjednih Općina (Matulji, Lovran i Mošćenička Draga), predstavnici Javne vatrogasne postrojbe Opatija i drugi.

Mimohod, kojeg je organizirao opatijski ogranak Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata (UDVDR), započeo je kod Hotela Ambasador a završio je na Slatini. Kao i svake godine odvijao se glavnom opatijskom ulicom uz pratnju Puhačkog orkestra Lovran, opatijskih mažoretkinja i ovogodišnjih gostiju - mažoretkinja i puhačkog orkestra Vivat iz Poljske. Kolonu u čast praznika koji se obilježavaju 5. kolovoza predvodili su pripadnici Zastavnog voda UDVDR-a Opatija.

Po dolasku na Slatinu održana je ceremonija podizanja hrvatske zastave i potom su uslijedili prigodni govori. Predsjednik UDVDR-a Opatija, Anto Josipović, u svom je pozdravnom govoru pohvalio sve sudionike mimohoda te je zahvalio Gradu Opatiji i gradonačelniku na potpori prilikom organizacije proslave spomenutih blagdana. Gradonačelnik Ivo Dujmić istaknu je ponos zbog dobre i složne suradnje sa opatijskim udrugama proizašlima iz Domovinskog rata. Naglasio je veliku zahvalnost, ali i odgovornost prema braniteljima koji su najviše zaslužni za mir i slobodu koju danas imamo.

Nakon svečanog mimohoda, na plaži Slatina održan je prigodni koncert na kojem su nastupili: Puhački orkestar Lovran, Mirjana Bobuš, Karin Kuljanić, Mario Battifiaca, Šajeta, Dule i Bonaca, Folklorni ansambl Zora, Antonio Krištofić, Salpa, Ženska klapa Volosko, Ženska klapa Kamelija, Muška klapa Opatija, Vokalno- instrumentalni sastav Krematorij i David Daniel.

Ovogodišnji program proslave blagdana što ih se u Republici Hrvatskoj obilježavaju 5. kolovoza, kao i ovogodišnja, 20. godišnjica Vojno redarstvene akcije „Oluja“ završava sportskim događanjima u subotu, 8. kolovoza. Toga dana će se odvijati takmičenja u boćanju, streljaštvu, šahu, pikadu i kartama na Boćariji Opatija i na Streljani Volosko. Aktivnosti će započeti u 9:00 sati na Boćariji Opatija.