Grad Opatija
Službene stranice

OBAVIJEST GRADSKOG IZBORNOG POVJERENSTVA – IZBORNA ŠUTNJA

OBAVIJEST GRADSKOG IZBORNOG POVJERENSTVA – IZBORNA ŠUTNJA

Datum: 14.5.2021.

Izborna šutnja na lokalnim izborima koji će se održati u nedjelju, 16. svibnja 2021., počinje u subotu, 15. svibnja 2021. u 00,00 sati, a završava u nedjelju, 16. svibnja 2021. u 19,00 sati. Za vrijeme izborne šutnje zabranjeno je javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela (članak 35. stavak 3. Zakona  o lokalnim izborima).

Državno izborno povjerenstvo poziva sudionike lokalnih izbora te druge fizičke i pravne osobe da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od:

- iznošenja i obrazlaganja izbornih programa,

- objavljivanja promidžbenih poruka i fotografija kandidata u medijima,

- postavljanja novih promidžbenih plakata ili letaka,

- pozivanja na glasovanje za pojedine izborne sudionike,

- upućivanja telefonskih poziva, SMS poruka ili elektroničke pošte biračima,

 - postavljanja novih promidžbenih sadržaja poput statusa, video clipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter i ostale, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža,

- kao i bilo kojih drugih aktivnosti koje bi predstavljale izbornu promidžbu.

 

Kontakt za prijavu povrede izborne šutnje je: gip.opatija@izbori.hr