Grad Opatija
Službene stranice

Lungomare EPK 2020 u Voloskom

Lungomare EPK 2020 u Voloskom

Datum: 3.5.2019.

Češki umjetnik Jiri Kovanda posjetio Volosko

    Grad Opatija i Rijeka 2020 d.o.o. sklopili su sporazum o suradnji na Programskom pravcu Lungomare u sklopu projekta RIJEKA 2020 - Europska prijestolnica kulture. Suradnja će rezultirati umjetničkom instalacijom u Voloskom, autora Nike Laginje i Jirija Kovande. Umjetnici su danas posjetili Opatiju u pratnji koordinatorice programskog pravca Lugomare Kristine Barišić i kustosa projekta Michala Kolečeka te su održali sastanak s predstavnicima Grada Opatije Andreom Arbanasić, višom stručnom suradnicom za socijalu, zdravstvo, kulturu i sport i Matejem Popeskićem, višim stručnim suradnikom za tehničke poslove. Zajedno su razgledali lokacije u Voloskom na kojima bi mogla biti postavljena umjetnička instalacija. Koncepcija Programskog pravca Lungomare utemeljna je na rezidenciji europskih umjetnika u jednom od deset primorskih gradova i naselja u PGŽ (Volosko, Mali Lošinj, Crikvenica, Lopar, Baška, Kostrena, plaža Grčevo u Rijeci, riječka ribarnica, Lovranska Draga i Brseč) s ciljem upoznavanja lokalnog stanovništva, običaja i duha mjesta, prema čemu će nastati pojedina umjetnička instalacija. Umjetnička instalacija u Voloskom bit će postavljena za otprilike godinu dana.

Jiri Kovanda, rođen u Pragu 1953. godine, jedan je od najpoznatijih čeških i srednjoeuropskih modernih umjetnika čiji su radovi izloženi i u Tate modern muzeju u Londonu te u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku. Svjetski je poznat postao krajem 70-ih godina 20. stoljeća kada je svojim minimalističkim intervencijama u prostoru slao snažnu političku poruku u ondašnjem socijalističkom sistemu Čehoslovačke. Živi u Pragu i radi na Akademiji primijenjenih umjetnosti. 

Nika Laginja rođena je u Rijeci 1993. godine. Trenutno završava diplomski studij kiparstva na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Bavi se organičkom skulpturom te stvara u prirodnim materijalima.

Osim u programskom pravcu Lungomare Grad Opatija je u EPK 2020 uključen i kroz Programski pravac 27 susjedstava u kojem je partner Opatije austrijski glavni grad Beč.