Grad Opatija
Službene stranice

Gradonačelnici gradova Opatija i Saranda potpisali pismo namjere o prijateljskoj suradnji

Gradonačelnici gradova Opatija i Saranda potpisali pismo namjere o prijateljskoj suradnji

Datum: 22.4.2017.

Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić i gradonačelnica Grada Sarande iz Republike Albanije Florjana Koka, u okviru posjete delegacije Grada Sarande Opatiji u sklopu koje se ovaj albanski turistički grad predstavio prigodnom gastro  manifestacijom,  potpisali su danas Pismo namjere o uspostavi prijateljske suradnje između gradova Opatije i Sarande.

Događaj se održao ispred sportske dvorane Marino Cvetković, u organizaciji Grada Opatije, Zajednice Albanaca i Vijeća albanske nacionalne manjine Primorsko - goranske županije.

Okupljenima su se obratili gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, gradonačelnica Sarande Florjana Koka, predstavnik HGK Županijska komora Rijeka Zlatko Mičetić, predsjednik Skupštine primorsko-goranske županije Erik Fabijanić, te saborska zastupnica Ermine Lekaj Prljaskaj.

Opatija i Saranda već nekoliko godina razmjenjuju iskustva, a kroz obostrane posjete prepoznate su brojne mogućnosti kvalitetne suradnje, kako u turizmu, tako i na području gastronomije i kulture. U  2012. delegacija Grada Opatije posjetila je Sarandu, inače grad poznat kao značajno turističko središte na jugu Albanije, prepoznato po svojim gastro uslugama, nautičkom turizmu, ugostiteljstvu …A to su zajedničke točke obaju gradova i dobra polazišna osnova za uspostavu prijateljske suradnje te razvijanje daljnjih odnosa i suradnje na mnogim planovima dvaju jadranskih turističkih gradova.

Gradonačelnik Dujmić naglasio je kako je Opatija grad koji spaja, grad poznat po svojoj multikulturalnosti, te izrazio nadu da će se suradnja između Sarande i Opatije kvalitetno moći realizirati u pogledu razmjene iskustava na planu turizma, prije svega ugostiteljstva, ali i obrazovanja u segmentu turizma.

Gradonačelnica Sarande Florjana Koka izrazila je uvjerenje i nadu da će se suradnja odvijati u buduće posebice na planu turizma, te zahvalila gradonačelniku Opatije na podršci ovoj suradnji, ali i predstavnicima albanske nacionalne manjine koji žive u Opatiji. Na kraju, pozvala je zainteresirane da posjete Sarandu kako bi se  osobno uvjerili u ljepote i ponudu ovog turističkog grada Albanije.

Zastupnica u Saboru RH  Prljaskaj naglasila je kako oba grada povezuje turizam, dok je predstavnik Županijske komore Rijeka Mičetić spomenuo kako Komora ostvaruje kvalitetnu suradnju s gospodarskom komorom iz Drača (Republika Albanija) dok je potpisivanje pisma namjere o prijateljskoj suradnji Sarande i Opatije prilika za približavanje odnosa na planu gospodarstva, posebno u sektoru građevinarstva, energetike i  IT poslova. Predsjednik županijske Skupštine Fabijanić naglasio je kako je PGŽ poznata po svojoj multikulturalnosti, u kojoj pripadnici nacionalnih manjina, bez obzira na brojnost, predstavljaju zajednicu. Na današnjem su događaju bili nazočni i NJ.E. Sanja Bujas Juraga, veleposalnica Republike Hrvatske u Republici Albaniji te NJ.E. Ilir Melo, veleposlanik Republike Albanije u Republici Hrvatskoj.

Nakon službenog dijela, okupljeni pred dvoranom Marino Cvetković imali su prilike pogledati nastup članova  KUD-a Ilirija iz Kopra, te degustirati gastro specijalitete mediteranske kuhinje, karakteristične za  albansko turističko središte  Sarandu.  Program je vodio Josip Krmpotić.