Grad Opatija
Službene stranice

Donacija zaštitnih maski iz Kine

Donacija zaštitnih maski iz Kine

Datum: 22.4.2020.

Građanima Opatije će maske podijeliti Mjesni odbori u petak 24. travnja od 15 do 18 sati

 Donacija zaštitnih maski iz kineskih gradova Dongtai i Cangzhou i Bescarinske zone grada Cangzhoua, pokrenuta na inicijativu naše počasne građanke Liu Pilato Liying stigla je u Hrvatsku avionom iz Shangaja, a jučer je dostavljena i u Opatiju. Riječ je o paketima s ukupno 66 tisuća zaštitnih maski.

- Zahvaljujem prijateljskim kineskim gradovima, kao i našoj počasnoj građanki Lily na ovom humanom činu. Imali smo manjih poteškoća pri samoj proceduri slanja paketa iz Kine u Hrvatsku, no uz pomoć Ministarstva vanjskih poslova RH, našeg veleposlanstva u NR Kini i veleposlanstva NR Kine u Hrvatskoj uspjeli smo sve riješiti te je pošiljka stigla. Zahvaljujemo svima koji su pritom pomogli, naglasio je gradonačelnik Ivo Dujmić na današnjoj konferenciji za novinare.

U dogovoru sa Stožerom civilne zaštite Grada Opatije maske će biti raspoređene onima kojima je to najpotrebnije, prvo operativcima koji svakodnevno rade na terenu: Gradskom društvu Crvenog križa Opatija, Policijskoj postaji Opatija, Domu zdravlja PGŽ - ispostava Opatija, Javnoj vatrogasnoj postrojbi Opatija, Stožeru civilne zaštite Grada Opatije, kao i stožerima susjednih općina: Matulji, Lovran i Mošćenička Draga. 

Dio zaštitne opreme namijenjen je gradskim službama, djelatnicima Općinskog suda u Rijeci – Stalne službe u Opatiji, Porezne uprave, županijskim službama koje djeluju u Opatiji. Isto tako, prema želji donatora, 1000 maski namijenjeno je bivšem predsjedniku RH Stjepanu Mesiću, zajedničkom prijatelju kineskih gradova i Grada Opatije, 1000 maski Općini Orebić, čiji su predstavnici boravili u NR Kini zajedno s predstavnicima Grada Opatije prilikom posljednjeg posjeta Kini.

- Dio zaštitnih maski namijenjen građanima Opatije, a riječ je o oko 30 000 maski bit će raspoređen po mjesnim odborima te će članovi Vijeća mjesnih odbora biti zaduženi za podjelu maski građanima sa svoga područja. Zaštitne će maske građanima koji to žele biti podijeljene ovoga petka 24. travnja od 15 do 18 sati.  Mjesni odbori će organizirati podjelu maski na adekvatnom otvorenom prostoru, ispred prostora u kojima imaju sjedište ili na drugom odgovarajućem prostoru. O točnim lokacijama na kojima će se maske dijeliti ćemo dodatno izvijestiti na gradskoj web stranici, obavijestila je načelnica Stožera civilne zaštite Grada Opatije Vera Aničić.

Mjesni su odbori zaduženi podijeliti zaštitne maske građanima koji imaju prebivalište na njihovom području te pozivamo građane da prilikom preuzimanja sa sobom imaju osobnu iskaznicu. Isto tako, molimo građane da se prilikom preuzimanja maski ne grupiraju i da izbjegavaju socijalne kontakte.