Grad Opatija
Službene stranice

Dječji vrtić Opatija – Vrtić na daljinu

Dječji vrtić Opatija – Vrtić na daljinu

Datum: 7.4.2020.

Od sredine ožujka, zbog epidemije COVID-19, zatvorene su odgojno-obrazovne ustanove pa tako i Dječji vrtić Opatija. Zbog ove situacije svi moramo ostati u svojim kućama. Djeca su se našla u situaciji koju teško mogu razumjeti. Odvojeni su od svoje svakodnevice, boravka u vrtiću, druženja s prijateljima, odgajatelja i zajedničke igre. No, unatoč svemu djeca i dalje imaju potrebu za igrom i zabavom. Roditelji i drugi ukućani sada se nalaze pred još jednim izazovom u i ovako zahtjevnoj situaciji – osmisliti kreativne, zabavne i kvalitetne igre i aktivnosti za svoje najmlađe.

Zbog toga, kada su se vrata našeg vrtića zatvorila, tada po uzoru na istarske vrtiće koji su to morali učiniti nekoliko dana ranije, i naš vrtić pokrenuo je varijantu „Vrtića na daljinu“ putem svojih mrežnih stranica. Kao i svim vrtićima koji diljem Hrvatske djeluju na ovakav način, cilj nam je održati kontakt s roditeljima i djecom, pružiti im podršku te olakšati boravak kod kuće u vrijeme izolacije. Želja nam je bila priključiti se svima koji su se u ovom trenutku pokrenuli osjećajem zajedništva i solidarnosti kako bi učinili nešto za dobrobit zajednice.

Počeli smo objavljivati ideje i inspiracije za različite aktivnosti koje roditeljima mogu pomoći da se što bolje zabave i kreativno provedu vrijeme s djecom u svoja četiri zida. Osim tih aktivnosti, na našim stranicama roditeljima pripremamo i stručne tekstove te nudimo poveznice na razne druge sadržaje u kojima mogu pronaći savjete i edukativne teme o roditeljstvu, o dječjim potrebama, poticanju dječjeg razvoja kao i prevladavanju trenutne zdravstvene krize i svega onoga što ona sa sobom nosi.

Roditelji su preko mrežnih stranica pozvani da nam se javljaju, šalju dječje radove i fotografije dječjih aktivnosti na vrtićki mail, kako bismo i dalje imali osjećaj zajedništva i povezanosti iako smo trenutno razdvojeni i nismo u mogućnosti svakodnevno se susretati. Izuzetno nam je drago da su se roditelji odazvali, šaljući nam fotografije koje su i objavljene na našim stranicama pa ih djeca mogu vidjeti i tako se prisjetiti svojih prijatelja.

Kako bismo bili što bliži roditeljima i djeci te lakše, brže komunicirali s njima, nakon dva tjedna pokrenuta je i Facebook grupa Dječjeg vrtića Opatija – vrtić na daljinu, kao mjesto na kojem ćemo se izravnije moći susretati i komunicirati no putem mrežnih stranica. Pristup ovoj Facebook grupi imaju samo odgojitelji, stručni suradnici te roditelji djece polaznika našeg vrtića.

Pozivamo još jednom sve naše roditelje i djecu da nas i dalje prate na mrežnim stranicama, ali i da se priključe našoj Facebook grupi kako bismo se mogli družiti te održati kontakt do onog trenutka, koji svi željno priželjkujemo, a to je povratak u naš vrtić i zajedničku igru.

Gorana Mišćenić
Stručna suradnica psihologinja
Dječji vrtić Opatija