Grad Opatija
Službene stranice

Delegacija gruzijskog Kutaisija posjetila Opatiju

Delegacija gruzijskog Kutaisija posjetila Opatiju

Datum: 27.8.2015.

Gradonačelnik Ivo Dujmić i predsjednik Gradskog vijeća dr. Viktor Peršić primili su jučer u uredu gradonačelnika delegaciju Grada Kutaisija, drugog grada po veličini u Gruziji. U posjeti Gradu Opatiji bili su gradonačelnik Kutaisija Shota Murgulia, predsjednik njihova Gradskog vijeća Davit Dvali, veleposlanik Gruzije u Hrvatskoj NJ.E. Zaza Kandelaki i voditelj Ureda za međunarodnu suradnju Grada Kutaisija Davit Megrelishvili.


Tijekom susreta, gradonačelnik je predstavio turistički značaj Opatije za Republiku Hrvatsku, kao i njezine razvojne potencijale, dok je povijest opatijskog zdravstvenog turizma te značaj i djelovanje opatijske Thalassotherapije predstavio dr. Viktor Peršić. Gosti su pohvalili izgled mjesta te kvalitetu turističke destinacije. Cilj njihova dolaska bio je upoznati destinaciju s dugogodišnjom tradicijom u turizmu obzirom da intenzivno rade na razvoju ove gospodarske grane. Također, interesira ih međunarodna kulturna i gospodarska suradnja.


Posjet ove gruzijske delegacije organiziran je na preporuku gruzijskog veleposlanika u Hrvatskoj, koji je proljetos boravio u Opatiji zajedno s predsjednikom Parlamenta Gruzije NJ. E. Davidom Usupashvilijem.
Inače, Grad Kutaisi parlamentarno je središte Gruzije od 2012.g., broji oko 186.000 stanovnika a okosnica njegova gospodarstva su industrija, trgovina te poljoprivredna proizvodnja (povrće, vino, kava, orašidi, čaj i zanimljivo je - lovor) pri čemu najviše razmjene dobara bilježi s Turskom, Njemačkom i Ukrajinom. Od turističke ponude ističe se kulturni turizam zahvaljujući vrlo staroj i bogatoj baštini sakralnih objekata i jedinstvenih prirodnih vizura. Najistaknutija turistička tržišta za Kutaisi su Poljska, Ukrajina, Njemačka, Izrael i Rusija.