Grad Opatija
Službene stranice

budiBUKVAlan

budiBUKVAlan

Datum: 2.10.2019.

Rezervirajte datum - 26.10. - proslava 25 rođendana Udruge Žmergo

 Pozivamo Vas na pošumljavanje Učke u sklopu proslave 25 godina djelovanja Udruge Žmergo krajem listopada 2019. U zamjenu za 25 rođendanskih svjećica, u šumi nas čeka 2500 sadnica mlade dvogodišnje bukve, pa ćemo radno, nego kako drugačije, i dalje zajednički pozitivno mijenjati krajobraz Učke.

Početkom devedesetih mladi opatijski eko aktivisti željeli su utjecati na negativan trend deforestacije Učke, a sve je kulminiralo pokretanjem Ekološkog društva Žmergo i inicijativom da se Učka proglasi parkom prirode, što je na svu sreću i uspjelo.

Sadnice i dio opreme za pošumljavanje osigurat će Žmergo zajedno s Hrvatskim šumama, ali ponesite i svoje rukavice, lopate i krampove, kako bi uspjeli ostvariti zadani cilj!

Na rođendansku proslavu su pozvani svi zainteresirani, od onih najmlađih do iskusnih, povedite i svoje ljubimce na četiri noge. Savjetujemo sve zainteresirane da se opreme za šumski teren i temperature (gojzerice, slojevita udobna odjeća i sl.), kao i za pošumljavanje. Mjesto pošumljavanja nalazi se duboko u učkarskoj šumi pa ukoliko dolazite automobilom imajte na pameti da imamo i vožnje makadamom.

Zasađena stabla će biti mapirana pa ćete svoju bukvu moći pronaći i za 10 let! 

Nakon pošumljavanja na Poklonu će biti otvorena izložba fotografija “25 godina Žmerga” uz piknik za sudionike. Ponesite svoje instrumente pa ćemo zajedno zasvirati da rođendan prođe u veselijem ruhu.  

Zazelenimo našu Učku zajedno, rezervirajte datum, 26. listopada 2019., ako nam vremenski uvjeti dopuste, krećemo u akciju! 

Manifestacija budiBUKVAlan, dio je programa opatijskog susjedstva, u sklopu programskog pravca 27 susjedstava, dijela projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.