Grad Opatija
Službene stranice

9. međunarodna izložba kamelija održava se od 7. do 9. travnja

9. međunarodna izložba kamelija održava se od 7. do 9. travnja

Datum: 5.4.2017.

Drugi će travanjski vikend u Opatiji biti uljepšan i 9. međunarodnom izložbom kamelija koja će se od 7. do 9. travnja održavati u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer. Izložba će okupiti brojne izlagače koji će predstaviti svijet kamelija u najljepšem svjetlu, a sve će započeti u petak, 7. travnja u 18 sati, kada će se upriličiti svečano otvorenje izložbe koja će posjetiteljima ponuditi fotografije cvjetova i grmova kamelija, "žive" cvjetove koje će ocjenjivati posjetitelji, a svoje će radove predstaviti i učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci.. Otvaranje će glazbeno obogatiti učenici Glazbene škole "Mirković" iz Opatije dok će organizatori posjetiteljima ponuditi čaj Camelia sinesis donatora Kuće zelenog čaja iz Zagreba, uz još poneko iznenađenje.

            Izložba će biti otvorena u subotu i nedjelju od 10 do 19 sati, ulaz je besplatan, a tijekom izložbe posjetitelji će moći kupiti sadnice kamelija od uzgajivača iz Udruge ljubitelja kamelija, kao i suvenire na temu kamelija koje su izradili članovi udruge.

            U subotu, 8. travnja, na izložbi će biti izloženi "živi" cvjetovi kamelija prijatelja opatijske Udruge ljubitelja kamelija i to iz gradova smještenih oko jezera Lago Maggiore u Italiji. U 10 sati, ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer održat će se susret donatora kamelija koje čine oko 90 posjetitelja iz Italije i Švicarske, članova udruga ljubitelja kamelija iz Verbanije i Lokarna - gradova oko jezera Lago Maggiore, kao i 20 ljubitelja kamelija iz Crne Gore.

         Ispred Glazbenog paviljona u parku Angiolina, s početkom u 11 sati, održat će se susret ovogodišnjih donatora kamelija kao i sadnja doniranih kamelija uz ceremoniju upisa u Zlatnu knjigu. Tom će se prigodom upriličiti i otkrivanje poučne ploče o prvoj opatijskoj kameliji "Rubra simplex" koju Udruga posvećuje Opatiji i njenom simbolu - kameliji. Večernji je termin rezerviran za Koncert studenata Muzičke akademije Zagreb - Područnog odsjeka Rijeka te klape "Kamelija", a koji će se održati u 20 sati u Zlatnoj dvorani hotela Imperial uz slobodan ulaz za sve posjetitelje.

            Posljednjeg dana izložbe, u nedjelju 9. travnja, u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer, s početkom u 12:30 sati, održat će se harmonikaški nastup dr. Mihalja Ivkovića, a svečanost proglašenja najljepše kamelije (biljke i cvijeta) po ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda te prema glasovima posjetitelja, kao i proglašenje najljepše slike kamelija učenika Osnovne škole "Rikard Katalinić Jeretov" iz Opatije održat će se u paviljonu s početkom u 18 sati, uz nastup dr. Mihalja Ivkovića.

            Tim će se činom završiti 9. međunarodna izložba kamelija koju organizira Udruga ljubitelja kamelija u Opatiji, uz pokroviteljstvo Grada Opatije, TZ Grada Opatije i tvrtke Parkovi Opatija. Organizator poziva sve zainteresirane da posjete izložbu i uživaju u jedinstvenoj ljepoti kamelija.