Grad Opatija
Službene stranice

Festival Opatija u ožujku donosi buket odličnih programa

Festival Opatija u ožujku donosi buket odličnih programa

Datum: 3.3.2021.

Motivirani izvrsnim odazivom publike na glazbeno-scenske programe, Festival Opatija pripremio je još bogatiji i raznovrsniji program za ožujak. U mjesecu u kojem se „sve budi“, a Festival Opatija kao rijetko tko u Hrvatskoj hrabro provodi svakodnevne programe, publiku očekuju 3 kazališne predstave za odrasle, 2 predstave za djecu, koncert i kino projekcije najiščekivanijih filmova godine.

Ubrzo nakon objave gostovanja kazališta Luda kuća 5. ožujka na sceni velike dvorane Gervaisa, ulaznice za komičnu predstavu „Potpuni stranci“ u režiji Renea Bitorajca rasprodane su skoro „preko noći“. Popularnost ne čudi s obzirom da se radi o scenariju filma „Perfetti sconosciuti“ iz 2016. godine koji drži rekord u povijesti kinematografije s čak 18 snimljenih „remakeova“.

Tjedan nakon, u petak, 12. ožujka u Gervais dolazi „Savršeni partner“ iz pera najizvođenijeg hrvatskog kazališnog pisca Mire Gavrana. Živopisna, iskrena i komična drama Teatra Gavran o odnosu suvremene žene i savršenog muškarca, androida iz laboratorija, oraspoložit će vas, ali i osvijestiti sve veću otuđenost i površnost međuljudskih odnosa.

I posljednji petak u mjesecu, 26. ožujak, rezerviran je za moćno kazališno iskustvo koje će nam pružiti egzistencijalistička Ibsenova drama „Hedda Gabler“ u režiji Senke Bulić iz Kazališta Hotel Bulić. Hedda Gabler je zasigurno najmoderniji klasični dramski ženski lik s kojim senzibilitet našeg vremena najbliže korespondira. Manipulativnu i destruktivnu ženu u braku bez ljubavi koju će želja za zabavom i osvetom naposljetku dovesti do tragičnog kraja tumači Lucija Šerbedžija, a osim nje u predstavi igraju i Barbara Prpić, Paško Vukasović, Jure Radnić i Dado Ćosić.

Ljubav prema kazalištu njeguje se od malih nogu, a s obzirom na izvrsnu posjećenost predstava za djecu, možemo reći da naši najmlađi gosti jako vole scensku igru. U nedjelju, 7.3. uvodimo ih u  beskrajni svijet literature u predstavi Teatra Poco Loco  „Čudesne stranice male Danice“ i otkrivamo djelić svega što se može čitati: od zvijezda do enciklopedije. „Laav story - Basnoslovna“ u režiji Marija Kovača interaktivna je igrano-lutkarska predstava Teatra Barakuda 2012 o toleranciji, zajedništvu i pravom prijateljstvu koje nastaje među školskim kolegama dok rade predstavu inspiriranu Ezopovim basnama. Predstava je na programu 21. ožujka.

Opatijski glazbenik i odnedavno nesuđeni kuhar Dražen Turina Šajeta pripremio je jedinstveni „Šajeta Šou, ćo!“ za 20. ožujka u velikoj dvorani Gervaisa, a kao gosti na sceni će mu se pridružiti Finta De Mona i KUK Oštija.

Od kino programa izdvojit ćemo filmove koji su na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Zlatni globus osvojili kipić, a kojima se predviđa uspjeh i na Oscarima: „Jako mi je stalo“ (3. ožujka), „Djevojka koja obećava“ (4., 10. i 30 ožujka), „Mauritanac: Dnevnik iz Guantanama“ (6. i 17. ožujka), „Minari“ (11., 23. i 31. ožujka) i brojni drugi. Filmoljupci, nemojte zaboraviti pečatirati svoju karticu vjernosti!

Zadovoljstvo nam je 19. ožujka u Gervaisu ugostiti sudionike svečane dodjele nagrade „Ambasador“ za ostvarenja na hrvatskoj i regionalnoj elektroničkoj glazbenoj sceni u posljednjih 12 mjeseci.

U Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji moguće je još nekoliko dana razgledati izložbu „Balinjerada Opatija“, a od 26. do 28. ožujka u organizaciji Udruge ljubitelja kamelija bit će postavljena natjecateljska izložba ovog cvjetnog simbola Opatije.

Dodatne informacije o programima mogu se pronaći na www.festivalopatija.hr. Ulaznice za sve programe u organizaciji Festivala Opatija mogu se kupiti u uredu Festivala Opatija na Ljetnoj pozornici (Zert bb, Opatija), u Rijeci u Dallas Music Shopu i Foto Reviji, te online na www.mojekarte.hr.
Svi programi održavaju se uz poštivanje preporučenih epidemioloških mjera.