Grad Opatija
Službene stranice

Dan kada je pukla brana

Dan kada je pukla brana

Datum: 10.9.2020.

11. rujna 2020. - Dan susjedstva Jelenje

Pozivamo vas da se pridružite Danu susjedstva Jelenje, programa 27 susjedstava EPK 2020 i programu “Dan kad je pukla brana” koji će se održati u petak 11. rujna. 2020.

Jelenje je tamo gdje nastaje bura i tamo gdje izvire Rječina. Kako se živi u najvećem i najznačajnijem vodo-zaštitnom području Primorsko-goranske županije?

“Dan kad je pukla brana” program je koji se odvija u kontekstu mikro-lokaliteta Grobničkih Alpi, Rječine i Općine Jelenje kao najvećeg vodo-zaštitnog područja Primorsko-goranske županije, programom kojim se ističu prednosti i ograničenja života zajednice ovog područja. Programom Dan kada je pukla brana susjedstvo Jelenje poziva na promišljanje o temi gospodarenja vodom.

Aktivnosti započinju u 16 sati upoznavanjem Jelenjskih udruga kroz program "Jelenje u 5 stanica", a nastavlja se izložbom „Dan kada je pukla brana“ umjetnika koji su u proteklom razdoblju boravili u programu umjetničkih rezidencija Vitamin D i bili inspirirani vizurama Grobničkih alpi i kanjonom Riječine kao i temom vode općenito. U Jelenju su boravili i svojim radovima predstaviti će se: Marc Rader (DE), Jasenka Bulj (HR), te Sandra Ružić (HR) čiji je rad pobjedio na prošlogodišnjem natječaju OKiZAOpatijska kultura i zeleni aktivizam, programu susjedstva Opatija. Uz umjetnički program, temi vode se priključuju i znanstvenici Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci,  prof.dr. sc. Lado Kranjčević dipl. ing  koji će simulacijom pucanja brane demonstrirati scenariji prirodne katastrofe poplavljivanja delte Rječine. U sklopu programa bit će predstavljen i grčki partner Global Water Partnership Mediterranean sa sjedištem u Ateni koji svoje znanje crpi iz zajednice i tradicijskih načina prikupljanja kišnice.

Za obilazak u sklopu predprograma – “Jelenje u 5 stanica” – svoje mjesto u autobusu koji na obilazak polazi iz centra Dražica možete rezervirati slanjem e-maila na info@visitjelenje.hr do petka, 11.09. u 12:00 sati.