Grad Opatija
Službene stranice

Cres - grad gost predstavlja se izložbom u Villi Angiolini

Cres - grad gost predstavlja se izložbom u Villi Angiolini

Datum: 28.3.2017.

U organizaciji Hrvatskog muzeja turizma pokrenut je projekt Grad gost u Hrvatskom muzeju turizma. Osnovna ideja ovog projekta jest da se u Opatiji, gradu koji predstavlja nukleus turističkih početaka u Hrvatskoj, predstave gradovi i manja mjesta na čiji je razvoj presudno utjecao razvitak turističke djelatnosti. Projekt, čiji je autor Marin Pintur, ukazati će na sličnosti i razlike u nastajanju i razvitku turizma na hrvatskom prostoru.

Prvo mjesto koje će se predstaviti je Cres s izložbom Creskog muzeja Pozdrav iz Cresa – razglednice i grafike iz zbirke Damira Kovača, navodi se u piropćenju Hrvatskoj muzeja turizma. Na izložbi se može vidjeti oko 140 razglednica i 8 grafika Cresa. Najstarije razglednice datiraju iz 1890-ih godina, a većina ih pripada tzv. zlatnom dobu (do 1918.) i pružaju nam mogućnost da vidimo Cres kakav je nekad bio. Predstavljanje zbirke razglednica i grafika dr. Damira Kovača pruža nam priliku da istovremeno vidimo povijest Cresa kroz jednu neobičnu prizmu i da svjedočimo strasti čovjeka koji je dugogodišnji kolekcionar i prijatelj Cresa.

Svečano otvorenje izložbe Pozdrav iz Cresa – razglednice i grafike iz zbirke Damira Kovača je u četvrtak, 30. ožujka 2017., u 19 sati u vili Angiolini. Otvorenje izložbe će uveličati ženska klapa Teha iz Cresa. Izložba će biti otvorena do 14. svibnja 2017. godine.

Osim Cresa, tijekom ove godine izložbama u skopu projekta Grad-gost predstaviti će se otok Lošinj i Baška.