Grad Opatija
Službene stranice

16. Jazz Ex Tempore

16. Jazz Ex Tempore

Datum: 7.10.2020.

Opatija, 14. do 16. listopada 2020.

Ovogodišnje 16. izdanje manifestacije Jazz Ex Tempore održat će se u Opatiji, od 14.-16. listopada, a posvećeno je inozemnim glazbenicima koji žive i stvaraju u Hrvatskoj.

Naučili su jezik, osnovali obitelji, privikli se na hrvatski mentalitet, upoznali hrvatsku glazbu i kulturu – postali „naši“. Jazz Ex Tempore ih želi potaknuti da nam otkriju i ono „njihovo“, glazbu iz koje su potekli, kulturu u kojoj su stasali. Budući da potječu iz različitih zemalja i različitih glazbenih tradicija, tijekom boravka na Jazz Ex Tempore projektu zadatak će im biti stvoriti glazbu koja izvire iz vlastitih glazbenih korijena i spaja se s tuđim glazbenim tradicijama, a čuti ćemo i kako doživljavaju hrvatsku tradicionalnu glazbu.

Na 16. Jazz Ex Tempore projektu nastupit će svima poznati Venezuelac, bivši pjevač skupine Cubismo i fagotist Zagrebačke filharmonije - Ricardo Luque, kosovski Rom, društveni aktivist i jedan od najboljih bubnjara u Hrvatskoj – Mirsad Dalipi, i Joe Kaplowitz – Amerikanac čija je cijela obitelj uronjena u jazz glazbu, hammond orguljaš koji povremeno zasvira tubu i član Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije. Kao predstavnici Hrvatske, u projektu učestvuju i Damjan Grbac - voditelj world music projekta “GIIPUJA” koji stapa moderne jazz elemenate s glazbom Istre i Primorja i Elvis Stanić – gitarist, harmonikaš i umjetnički voditelj projekta Jazz Ex Tempore i Liburnia Jazz Festivala.

Tijekom boravka u Opatiji, glazbenici će održati i dvije radionice – jazz pričaonice. Radionice se održavaju u Vili Antonio s početkom u 20:00 h, a ulaz je besplatan.

U srijedu 14.10., Ricardo Luque i Joe Kaplowitz će pričati o svojim viđenjima hrvatske, sjeverno- i južnoameričke glazbe i životu u Hrvatskoj , a u četvrtak, 15. 10, će nas Mirsad Dalipi upoznati s romskom i kosovskom glazbom i svojim pogledima na svijet i život.

Kruna svakog Jazz Ex Tempore projekta, pa tako i ovog, je završni koncert koji će se održati u CENTRU GERVAIS, u petak, 16.10. s početkom u 20.00 h.

Ulaz na radionice u Vili Antonio je besplatan, a ulaznice za završni koncert  se, po cijeni od 60 kn, mogu kupiti na prodajnim mjestima sustava Moje karte, online na www.mojekarte.hr i u dvorani sat vremena prije početka koncerta.

 

Više na www.liburniajazz.hr