Grad Opatija
Službene stranice

Gradovi prijatelji

Balatonfured iz Mađarske od 25. 04. 1996.  

Carmagnola iz Italije od 16.05. 1998.   

Castel San Pietro iz Italije od 28.4 1983. 

Ilirska Bistrica od 28.04. 1987. 

Bad Ischl od 30.10.2010. 

Kolobrzeg  od 1. 10. 2013.


 

POSJET ZBRATIMLJENOM GRADU CASTEL SAN PIETRO TERME

POSJET ZBRATIMLJENOM GRADU CASTEL SAN PIETRO TERME

Datum: 10.9.2012.

Na poziv čelnika talijanskog  zbratimljenog grada Castel San Pietro Terme delegacije općina Lovran, Matulji, Mošćenička Draga i Grada Opatije posjetila  je  Castel San Pietro od 7. do 9. rujna 

U zbratimljenom gradu Castel San Pietro Terme proteklog su vikenda održane brojne kulturno-zabavne manifestacije u sklopu programa Settembre Castellano.

Sporazum o bratimljenju s Castel San Pietrom potpisala je davne 1983. godine Skupština Općina Opatija,  iz koje su  kasnije nastale općine Lovran, Matulji, Mošćenička Draga i Grad Opatija.

Liburnijske jedinice lokalnih samouprava predstavljalo  je  desetak članova, a delegaciju Grada Opatije predvodili su  gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, predsjednik Gradskog vijeća O'Brien Schlaunich te predsjednica Odbora Gradskog vijeća za međunarodnu suradnju Ksenija Baždarić.

 Osim delegacija zbratimljenih grada i općina iz Hrvatske, u Castel San Pietru Terme proteklog su vikenda bili nazočni i predstavnici njemačkog zbratimljnog grada Bad Salzschlirfa sa CSPT-om, te talijanskog grada Casoli. Sve su dočekali  domaćini predvođeni gradonačelnicom Sarom Brunori.

Bila je to prilika za novu razmjenu iskustava iz prakse vođenja lokalne samouprave, a jedna od zanimljivih  tema bio je i način zbrinjavanja otpada budući da je zbrinjavanje otpada postao globalni problem.

Gradonačelnik Dujmić detaljnije se upoznao sa modelom zbrinjavanja  otpada putem selekcioniranja koji primjenjuju gradske vlasti u Castel San Pietru, i koje stimuliraju građane da prilikom odlaganja selekcioniraju otpad . Također, razgovaralo se i o produbljenju suradnje na kulturnom planu i mogućnostima da se u tom smislu Castel San Pietro predstavi na nekim od manifestacija što ih organizira Opatija, te članovi opatijskih udruga na manifestacijama u Castel San Pietru.

 Kako se naredne 2013. godine navršava 30 godina od potpisivanja sporazuma o bratimljenju sCastel San Pietro Terme, ta će se značajna obljetnica posebno proslaviti. Sve četiri jedinice lokalne samouprave (Lovran, Matulji, Mošćenička Draga i Grad Opatija) zajednički će organizirati proslavu ove obljetnice zbratimljenja, dok će na čelu organizacijskog odbora biti Vinko Surina, koji je bio u garnituri ondašnjih opatijskih vlasti što su ovaj sporazum i potpisale.

Gradonačelnik Dujmić je u službenom dijelu posjeta izrazio i svoju potporu talijanskom zbratimljenom gradu, koji se nalazi na području što su ga nedavno pogodili katastrofalni potresi.  Izrazi je također i  zadovoljstvo dugom i kvalitetnom suradnjom s Castel San Pietro Terme, grada iz kojeg inače turisti smješteni u najmanje tri autobusa svake godine u predsezoni  ili posezoni posjete Opatiju . I gradonačelnica Castel San Pietro Terme Sara Brunori izrazila je potporu daljnjoj suradnji sa Opatijom, kao zbratimljenim gradom.

 

Središnje manifestacije -  defile ekipa i  folklornih skupina „Carrera“ na trgu ispred gradske vijećnice, te potom i utrka „Coppa Terme“ – mješavine opatijske balinjerade i imolske formule, tradicionalno već održale su se u nedjeljno prije podne.