Grad Opatija
Službene stranice

Gradovi prijatelji

Balatonfured iz Mađarske od 25. 04. 1996.  

Carmagnola iz Italije od 16.05. 1998.   

Castel San Pietro iz Italije od 28.4 1983. 

Ilirska Bistrica od 28.04. 1987. 

Bad Ischl od 30.10.2010. 

Kolobrzeg  od 1. 10. 2013.


 

POSEZONA: NAJAVLJEN DOLAZAK GRUPA TURISTA IZ MAĐARSKOG  BALATONFUREDA

POSEZONA: NAJAVLJEN DOLAZAK GRUPA TURISTA IZ MAĐARSKOG BALATONFUREDA

Datum: 17.9.2013.

Grupe gostiju iz mađarskog Balatonfureda od sredine rujna do konca godine posjećivat će Opatiju i Opatijsku rivijeru

Da zbratimljenost gradova nije samo formalnost, pokazuje niz primjera suradnje Opatije i njezinih zbratimljenih gradova na svim razinama od gospodarske, kulturne, sportske i turističke… Najnovije najave o tome da će više grupa turista iz zbratimljenog mađarskog Balatonfureda pohoditi Opatiju i Opatijsku rivijeru, privučene i brojnim manifestacijama u posezoni, značajne su za jednu turističku destinaciju.

Tako suradnja na međunarodnom planu, koju Grad Opatija intenzivira kroz brojne kontakte, akcije, inicijative,  a na kojoj se aktivno radilo zadnjih godina, pruža rezultate i na gospodarskom planu, što je svakako jedan od bitnih elemenata razvoja zajednice uvijek, a posebno u aktualnim izazovnim ekonomskim okolnostima.

Prva grupa od pedesetak gostiju iz mađarskog Balatonfureda stiže, prema najavama, u Opatiju već sredinom rujna; slijedeća grupa dolazi koncem mjeseca. Među njima su u članovi folklornog ansambla koji će svojim nastupom počastiti goste Opatije, ali i njezine građane, izvedbom programa sa autohtonim plesovima i nošnjama, te tako predstaviti i kraj iz kojeg dolaze. 

 Nakon njih, početkom listopada stiže još jedna, veća  grupa turista gdje se očekuje dolazak preko stotinjak  gostiju na Opatijsku rivijeru, upravo u vrijeme  održavanja „Marunade“. Bit će smješteni u opatijskim hotelima, no iskoristili su održavanje ove dugogodišnje, izvorne i zanimljive manifestacije u Lovranu, „Marunade“ kako bi tijekom odmora posjetili Opatijsku rivijeru.

To je upravo rezultat aktivnosti koje je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić elaborirao u više navrata tijekom ranijih godina, pa i na skupu gradonačelnika i načelnika Primorsko-goranske županije održanog zimus u Opatiji. Evidentna je potreba povezivanja Grada Opatije i općina Lovran, Matulji, Mošćenička Draga u isticanju Opatijske rivijere kao jedinstvene destinacije  i stvaranju toga brenda na turističkom tržištu; sinergijski efekt svakako je i ovaj primjer dolaska mađarskih gostiju u posezoni privučenih komparativnim prednostima rivijere i manifestacijama, no ono što je još ključno u konceptu, smatra gradonačelnik Dujmić, jest i zajedničko planiranje termina manifestacija kako se one ne bi preklapale, točnije odvijale istovremeno, jer tu je u jačanju Opatijske rivijere  sinergijski učinak definitivno manji, a to nikome nije u interesu.

Posjete mađarskih grupa turista iz zbratimljenog grada Opatije – Balatonfureda, prekrasnog grada bogate povijesti i arhitekture, također odmarališta smještenog na obali Balatona, odvijat će se do konca godine.

U fotogaleriji možete pogledati fotografije Balatonfureda u proljeće, te posjet grupe turista iz zbratimljenog grada  ljetos Opatiji...