Grad Opatija
Službene stranice

Gradovi prijatelji

Balatonfured iz Mađarske od 25. 04. 1996.  

Carmagnola iz Italije od 16.05. 1998.   

Castel San Pietro iz Italije od 28.4 1983. 

Ilirska Bistrica od 28.04. 1987. 

Bad Ischl od 30.10.2010. 

Kolobrzeg  od 1. 10. 2013.


 

POKLON BEČA: VATROGASNO VOZILO  DVD-U OPATIJA

POKLON BEČA: VATROGASNO VOZILO DVD-U OPATIJA

Datum: 10.5.2013.

Sinoć je ispred Umjetnočkog Paviljona Juraj Šporer održana prigodna svečanost u povodu donacije darovnice za vatrogasno vozila Grada Beča DVD-u Opatija, na kojoj su bili nazočni predstvnici Grada Beča, Grada Opatije, te opatijskih vatrogasaca.

„Puno se toga dešava između dva grada, Beča i Opatije, i politika bi pogriješila kada bi se pozivala samo na prošlost. Ta se prošlost mora iskoristiti da bi se izgradila budućnost, a tema sigurnosti važna je za sve gradove pa mi je stoga veliko zadovoljstvo da u ime profesionalne vatrogasne jedinice Beča imam priliku uručiti jedno novo vatrogasno vozilo Dobrovoljnoj vatrogasnoj postrojbi Opatije“  izjavila je Renate Brauner, zamjenica pokrajinskog guvernera i gradonačelnika Grada Beča na jučerašnjoj svečanosti što je ispred Umjetničkog paviljona Jurja Šporera okupila brojne uzvanike, ali i građane koji su nazočili ovom svečanom činu kojim su dva grada samo još više potvrdila svoju povezanost.

    Posebno svečan trenutak bilo je upravo uručenje darovnice  za vatrogasno vozilo koje Beč donira Opatiji, a svečanosti su nazočili prof. Harry Kopietz, predsjednik bečkog pokrajinskog parlamenta, inače i član bečke vatrogasne zajednice te Anica Matzka Dojder, zastupnica u pokrajinskom parlamentu. Goste iz Beča posebno se dojmila vježba opatijskog vatrogasnog podmlatka pa je tijekom svečanosti »pao« i prijedlog da se bečki podmladak vatrogasaca dovede u Opatiju na vježbu. U bogatom programu nastupili su članovi pjevačkog zbora DVD-a Opatija pod vodstvom Damira Smerdela, potom Limena glazba Lovran, klapa Mirakul, u ulozi recitatora i to na njemačkom i hrvatskom jeziku dirljive stihove Branimira Alfonzija govorila je Rajka Jurdana Šepić, a čitav je program vodio Mario Lipovšek.

    Tijekom jednosatnog programa ispred Šporera vatrogasci su izveli nekoliko atraktivnih vježbi i demonstrirali akcije pri intervencijama, i to kako su to radili prije 150 godina, a kako to rade danas. Zahvalu na dragocjenom daru koju su opatijski vatrogasci dobili u tjednu kada se obilježava njihov zaštitnik Sveti Florijan uglednim je Bečanina uputio Mladen Šćulac, zapovjednik JVP Opatije i Ivo Dujmić, gradonačelnik Opatije koji je pritom istaknuo da je ovaj trenutak povezivanja male Opatije i velikog Beča tek jedan u nizu zbivanja koji suradnju dva grada čini sve plodnijom i sadržajnijom.