Grad Opatija
Službene stranice

Gradovi prijatelji

Balatonfured iz Mađarske od 25. 04. 1996.  

Carmagnola iz Italije od 16.05. 1998.   

Castel San Pietro iz Italije od 28.4 1983. 

Ilirska Bistrica od 28.04. 1987. 

Bad Ischl od 30.10.2010. 

Kolobrzeg  od 1. 10. 2013.


 

Opatija se zbratimila sa Bad Ischlom

Opatija se zbratimila sa Bad Ischlom

Datum: 2.11.2010.

Za Bad Ischl nema boljega grada od Opatije za potpisivanje naše prve povelje o prijateljstvu, bile su uvodne riječi govora gradonačelnika Hannesa Heidea u subotu, 30. listopada, kada je s opatijskim gradonačelnikom Ivom Dujmićem potpisao Povelju.

Gradić nedaleko Salzburga postao je prvi austrijski partnerski grad Opatiji, a povezuje ih zajednička povijest. Naime i jedan i drugi svoj razvoj duguju Habsburgovcima, a zadnje desetljeće svoje vladavine Franjo Josip I. proveo je u Bad Ischlu. Ovo je povijesni trenutak za Bad Ischl nastavio je gradonačelnik Heide i dodao da se nada da će ovo biti vrlo živo partnerstvo, u kojoj će sudjelovati brojni predstavnici obaju gradova te da očekuje mnoge njihove inicijative.

Osim na području turizma i kulture, poseban naglasak želi se dati razmjeni mladih.
 
Grad Bad Ischl ima oko 14.000 stanovnika, većinom živi od kongresnoga i zdravstvenog turizma te ima vrlo razvijenu tradiciju lova. U gradu je smještena i Kaiservilla u čijem jednom krilu živi Markus Habsburg-Lothringen, praunuk Franje Josipa, dok drugi dio kuće služi kao muzej.
 
Opatija se je ovom prilikom predstavila primorskim domjenkom koji su pripremili učenici i profesori Ugostiteljske škole Opatija. Goste su zabavljali Vivien Galetta i Voljen Grbac, uz pratnju maestra Vladimira Babina. U okviru kulturne i turističke prezentacije, istarske narodne nošnje predstavile su članice opatijskog folkolornog ansambla "Zora". Svečanom potpisivanju nazočio je hrvatski veleposlanik u Austriji dr. Zoran Jašić i predsjednica hrvatsko-austrijskog društva prijateljstva Jagoda Špalj.