Grad Opatija
Službene stranice

Gradovi prijatelji

Balatonfured iz Mađarske od 25. 04. 1996.  

Carmagnola iz Italije od 16.05. 1998.   

Castel San Pietro iz Italije od 28.4 1983. 

Ilirska Bistrica od 28.04. 1987. 

Bad Ischl od 30.10.2010. 

Kolobrzeg  od 1. 10. 2013.


 

Opatija kulturni partner Balatonfureda

Opatija kulturni partner Balatonfureda

Datum: 19.7.2012.

U Vaszary villi otvorena izložba „Kupanje u Austro-Ugarskoj Monarhiji – Balatonfured - Opatija - Bad Ischl“.

U mađarskom Balatonfuredu, zbratimljenom gradu Opatije, prošle je subote, 24. ožujka 2012. u Vaszary villi svečano otvorena izložba pod nazivom „ Kupanje u Austro-Ugarskoj Monarhiji – Balatonfured-Opatija-Bad Ischl.“

Izložbu su u prepunoj dvorani Vaszary Ville otvorili zamjenica gradonačelnika Balatonfureda Lenket Hari, savjetnica veleposlanika RH u Mađarskoj Silvija Malnar, zamjenica gradonačelnika Opatije Marina Gašparić u društvu brojnih uglednika Balatonfureda, donatora, kulturnih djelatnika i brojnih predstavnika medija.

Bio je to povod posjete ovom zbratimljenom gradu predstavništva Grada Opatije u kojem su osim zamjenice gradonačelnika bili i predsjednik Gradskog vijeća Opatije O'Brien Sclaunich, ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Mirjana Kos Nalis, te ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci Goran Crnković. Izložbe u Vaszary Villi  postavljene su u suradnji sa opatijskim HMT-om i riječkim DAR-om. Svesrdnu pomoć pružio je Miklos Takacs, stanovnik Balatonfureda ali i veliki i odani zaljubljenik u Opatiju, čijim je počasnim građaninom proglašen lani. Riječ je o konkretizaciji suradnje između Balatonfureda i Opatije temeljem sporazuma o kulturnoj suradnji koji su u siječnju ove godine potpisali gradonačelnici Istvan Boka i Ivo Dujmić, a prema kojemu je Opatija izabrana da u 2012. bude kulturni partner Balatonfureda, te predstavi svoju kulturnu baštinu i dostignuća na nizu tamošnjih manifestacija što se organiziraju tijekom ove godine.

To je u razgovoru sa opatijskom delegacijom potvrdio i gradonačelnik Balatonfureda Istvan Boka. Vrlo su ga zanimali i aktualni aspekti života u Opatiji, ali i Hrvatskoj,  poput planova i očekivanja rezultata za predstojeću turističku sezonu, te stanja gospodarstva, posebice brodogradnje, ali i očekivanja sportskih rezultata na predstojećoj Olimpijadi. Razmijenjene su i informacije o mogućnostima koje pružaju fondovi EU za razvoj Opatije i Hrvatske.

Prilikom otvorenja u subotu u Vaszary Villi  i zamjenica gradonačelnika Balatonfureda Hari Lenket i zamjenica opatijskog gradonačelnika Marina Gašparić naglasile su snažne prijateljske veze dvaju gradova, te dobru i dugu suradnju Balatonfureda i Opatije, koja se potvrđuje i ovom izložbom. Savjetnica veleposlanika RH Malnar također je izrazila iskreno zadovoljstvo međusobnom dugogodišnjom suradnjom Balatonfureda i Opatije, rekavši kako joj je drago da su se dva grada prepoznala, te da se ova suradnja uklapa i u ugovor o kulturnoj suradnji potpisan koncem 2011. između Mađarske i Hrvatske.

Riječ je zapravo o trima izložbama koje su priređene i mogu se obići u Vaszary vili, Balatonfured. Izložba posvećena početku spa života u Monarhiji podijeljena je u tri dijela; eksponati tako vrlo živo dočaravaju onodobni odmorišni život u turističkim centrima Balatonfuredu, Opatiji i Bad Ischlu, kada su ovi gradovi postajali centrom mondene kreme i društvenog života Monarhije.

Dio koji je tematski i motivski povezan sa Opatijom prikazuje  kupališni turizam koji je u drugoj polovici 19. stoljeća i prvim desetljećima 20. cvao na opatijskoj rivijeri.  Osim uvećanih fotografija na kojim se može uočiti  kupališna moda, duh vremena uhvaćen je i preko prikaza razglednica, starih karata, knjiga, te filma priređenog za ovu prigodu s kadrovima stare Opatije, Lungomara, starih naziva hotela, plaža…

Druga izložba, pod nazivom „Mađarski aspekti sjećanja na Rijeku“ oslanja se na privatnu zbirku dokumenata i memorabilija kolektora Csaba Skultetya. Prikazuje tri ere povijesti Rijeke, označene tadašnjim bliskim vezama s mađarskom povijesti.

Treća izložba suvremenog autora Antala Sandora prikazuje sakralno i vjerski motivirane skulpture.   

Balatonfured i Opatija su inače gradovi s vrlo sličnim osobnim kartama: oba grada razvijaju turizam i dalje kao jednu od glavnih gospodarska grana, lječilišni su centri, imaju približno jednaki broj stanovnika, kao i razinu gradskih budžeta, a u doba Austro-Ugarske Monarhije bili su centralna odmorišta tadašnje kulturne, političke, ekonomske i znanstvene društvene kreme.