Grad Opatija
Službene stranice

Gradovi prijatelji

Balatonfured iz Mađarske od 25. 04. 1996.  

Carmagnola iz Italije od 16.05. 1998.   

Castel San Pietro iz Italije od 28.4 1983. 

Ilirska Bistrica od 28.04. 1987. 

Bad Ischl od 30.10.2010. 

Kolobrzeg  od 1. 10. 2013.


 

OLEG MANDIĆ O ISKUSTVIMA IZ AUSCHWITZA ODRŽAO PREDAVANJA U CASTEL SAN PIETRO TERME

OLEG MANDIĆ O ISKUSTVIMA IZ AUSCHWITZA ODRŽAO PREDAVANJA U CASTEL SAN PIETRO TERME

Datum: 2.12.2013.

U okviru svečanog obilježavanja 30-te godišnjice bratimljenja talijanskog grada Castel San Pietro Terme sa Opatijom, predsjednik opatijske UABA-e Oleg Mandić boravio je koncem mjeseca studenoga na poziv talijanskih čelnih ljudi grada u posjeti ovom talijanskom zbratimljenom gradu.

U okviru posjete, Mandić je u Castel San Pietru Terme održao dvije prezentacije vlastitih i iskustava njegove obitelji vezanih, kako Oleg Mandić to danas kratko i krajnje eufemistički karakterizira -  za nacistički logor Auschwitz.

Tako je u petak 22. studenoga  u kastelskom kazalištu, pred prepunim auditorijem od 200 učenika srednjih škola i njihovih nastavnika, i drugih gostiju koje je zanimalo Mandićevo izlaganje, održao prvo predavanje, koje je trajalo oko dva i pol sata, i izazvalo je veliki interes publike koja se na kraju uključila i u diskusiju s prezenterom. Valja napomenuti da je Mandić prikazao i njegov  dokumentarac, titlovan na talijanskom jeziku.

Drugo predavanje održao je narednoga dana, u subotu 23. studenoga u kastelskom kulturnom centru. Unatoč  orkanskom nevremenu i katastrofalnom lijevanju kiše, okupilo se 50-tak ljudi, a predavanje je i drugoga dana trajalo preko dva sata te je izazvalo veliki interes nazočne publike.

Vrijedi danas naglasiti kako talijanski Castel San Pietro Terme osim priličnih sličnosti, od gospodarskih do statističkih, sa Opatijom dijeli i snažnu antifašističku orijentaciju. Mandićeva predavanja su popraćena i  značajnim interesom tamošnjih, talijanskih medija i promidžbom.