Grad Opatija
Službene stranice

Gradovi prijatelji

Balatonfured iz Mađarske od 25. 04. 1996.  

Carmagnola iz Italije od 16.05. 1998.   

Castel San Pietro iz Italije od 28.4 1983. 

Ilirska Bistrica od 28.04. 1987. 

Bad Ischl od 30.10.2010. 

Kolobrzeg  od 1. 10. 2013.


 

Gradsko izaslanstvo na proslavi 800 godina Balatonfüreda

Gradsko izaslanstvo na proslavi 800 godina Balatonfüreda

Datum: 13.4.2011.

Čast nam je imati ovako lijep i napredan partnerski grad te se ovom prilikom posebno zahvaljujem vrijednim kolegama iz Vaše uprave, zahvaljujući kojima već petnaest godina  uspješno surađujemo rekao je gradonačelnik Ivo Dujmić, koji je prošli vikend sudjelovao na svečanosti obilježavanja 800 godina postojanja mjesta Balatonfüred. 

U gradskom izaslanstvu bili su i predsjednik Gradskog vijeća O'Brien Sclaunich te viša stručna suradnica za međunarodnu suradnju, europske integracije i protokol Ana Brumnjak Iličić.

 

Gradić s oko 13.500 stanovnika na sjevernoj obali jezera Balaton, početkom travnja organizirao je niz svečanosti povodom obilježavanja visoke obljetnice, između kojih se ističe nekoliko događanja povodom mađarskog predsjedanja Europskom unijom i otvaranje HUNFILA 2011 - međunarodne filatelističke izložbe u koju je bila uključena i Opatija.

Osim opatijske delegacije, svečanosti su prisustvovali i predstavnici njihovih ostalih zbratimljenih gradova (Kouvala iz Finske, Kovászna iz Rumunjske i Germering iz Njemačke). Balatonfüred posljednih godina bilježi veliki destinacijski napredak, uređeno je niz fasada u užem centru grada, sredstvima EU sufinancirana je rekonstrukcija yacht cluba, zatim rekonstrukcija gradske plaže, trga i nekoliko prilaznih cesta. Uređene su duge biciklističke staze i šetnice.

Mnogo je onih koji iz Balatonfüreda dolaze na odmor u Opatiju, isto tako Balatonfüred je idealna kontinentalna destinacija za odmor, uživanje u gastronomiji i rekreaciji - npr. dugim vožnjama biciklom.