Grad Opatija
Službene stranice

Gradovi prijatelji

Balatonfured iz Mađarske od 25. 04. 1996.  

Carmagnola iz Italije od 16.05. 1998.   

Castel San Pietro iz Italije od 28.4 1983. 

Ilirska Bistrica od 28.04. 1987. 

Bad Ischl od 30.10.2010. 

Kolobrzeg  od 1. 10. 2013.


 

Gradonačelnik Dujmić na proslavi Carskog rođendana u Bad Ischlu

Gradonačelnik Dujmić na proslavi Carskog rođendana u Bad Ischlu

Datum: 20.8.2012.

Gradonačelnik Ivo Dujmić proteklog je vikenda gostovao na manifestaciji u Bad Ischlu, u sklopu koje je obilježen rođendan cara Franje Josipa I, a kada se ovaj austrijski grad kroz paradu kostimiranih statista i veliku proslavu u centru grada na nekoliko dana vratio u 19. stoljeće, u doba Habsburške Monarhije.

U austrijskom gradu Bad Ischlu, omiljenoj ljetnoj rezidenciji cara Franje Josipa I, po 182. put proslavljen je rođendan austro-ugarskog cara. Petodnevna manifestacija svake godine okupi mnoštvo gostiju iz zemlje i inozemstva, a ovogodišnje je izdanje bilo spoj tradicije i modernog. Održan je Carski turnir u golfu, carski par u pratnji mnogobrojnih gostiju manifestacije stigao je carskim vlakom, a u centru grada održana je kostimirana parada.

Austrijski turistički grad i lječilište Bad Ischl grad je pobratim Opatije od 2010. godine. Ovaj «carski grad» ima mnogo sličnosti s Opatijom, nastao je kao lječilište za austrougarsku aristokraciju zahvaljujući termalnim izvorima, a svoje je zlatno doba doživio početkom 20. stoljeća kada su ga posjećivale mnoge okrunjene glave. Tamo je car Franjo Josip upoznao i svoju buduću suprugu Sissi. U Carskoj vili obitelj je provodila ljetne mjesece, vila je postala ljetna rezidencija u kojoj su donesene mnoge povijesne odluke, a u njoj i danas žive nasljednici carske obitelji te je omiljena turistička atrakcija posjetitelja Bad Ischla.