Grad Opatija
Službene stranice

Gradovi prijatelji

Balatonfured iz Mađarske od 25. 04. 1996.  

Carmagnola iz Italije od 16.05. 1998.   

Castel San Pietro iz Italije od 28.4 1983. 

Ilirska Bistrica od 28.04. 1987. 

Bad Ischl od 30.10.2010. 

Kolobrzeg  od 1. 10. 2013.


 

CASTEL SAN PIETRO TERME PROSLAVIO JUBILARNU 30.OBLJETNICU ZBRATIMLJENJA S OPATIJOM, LOVRANOM, MOŠĆENIČKOM DRAGOM I MATULJIMA

CASTEL SAN PIETRO TERME PROSLAVIO JUBILARNU 30.OBLJETNICU ZBRATIMLJENJA S OPATIJOM, LOVRANOM, MOŠĆENIČKOM DRAGOM I MATULJIMA

Datum: 9.9.2013.

Delegacije Grada Opatije, te općina Matulji, Lovran, Mošćenička Draga boravile su proteklog vikenda u zbratimljenom talijanskom gradu Castel San Pietro Terme na obilježavanju 30. obljetnice od sklapanja Sporazuma  o bratimljenju koji su 1983. potpisali predstavnici ondašnje Općine Opatija i grada Castel San Pietro Terme.

Delegaciju Grada Opatije predvodio je zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin.

Na posebnoj, svečanoj ceremoniji upriličenoj u prepunoj dvorani „Il Cassero Teatro Comunale“  nazočne je pozdravio ispred prisutnih čelnih predstavnika svih današnjih općina ( a koje su 1983. bile u sastavu Općine Opatije,) te Grada Opatije zamjenik opatijskog gradonačelnika Fernando Kirigin.

On je u svom govoru, čestitavši svima ovaj značajan jubilej, istakao kako su u  ova tri desetljeća izgrađeni snažni i iskreno srdačni  odnosi među zbratimljenim gradovima. Iza takvih odnosa, odnosno za njihovu kvalitetu, dodao je Kirigin, zaslužni su ljudi; ljudi su ti koji ih grade. Podsjetio je i na svesrdnu humanitarnu pomoć koju je ova regija u vrijeme Domovinskog rata dobijala od zbratimljenog Castel San Pietro Terme, kao i na snažne veze koje su se razvile i razvijaju se na planu kulturne, sportske i svake druge suradnje. Na kraju, izrazio je svoju želju da ovi odnosi u budućnosti budu još kvalitetniji i  čvršći, dodavši da je od 1. srpnja Hrvatska i formalno postala članicom EU, što otvara nove mogućnosti u povezivanju naših zbratimljenih gradova. Slične je poruke u svom govoru istakla i gradonačelnica Castel San Pietro Treme Sara Brunori, a nazočni su imali priliku pogledati i kratki dokumentarni film o povijesti prijateljskih odnosa od datuma  formaliziranja zbratimljenja.

Na svečanoj ceremoniji, održanoj u subotu, Vinko Surina, koji je 1983. kao predsjednik Skupštine Općine Opatija i potpisao Sporazum o bratimljenju, proglašen je počasnim građaninom Castel San Pietro Terme. Povelju i značku Surini je uručila gradonačelnica San Pietro Terme Sara Brunori. Vidljivo ganut, Surina je zahvalio na ovoj časti, podsjetivši kako je prije 30 godina izgledalo sklapanje sporazuma, ali i pripreme koje su prethodile tome, od same ideje.  

Salve oduševljena apaluza pripale su članicama zbora KUD „Učka“ iz  Matulja, koje su se istom prigodom predstavile publici s nekoliko autohtonih pjesama ovog kraja, ali i s nekoliko talijanskih; ovacije publike, koja je i sama na kraju zapjevala s članicama zbora, izazvala je izvedba poznate  lokalne pjesme regije Emilija Romagna.

U nedjelju je održan maškarani defile, tradicionalna manifestacija u sklopu gradske manifestacije Settembre Castellano 2013., u kojem sudjeluju djelatnici gradskih i komunalnih službi, udruga, sportskih klubova CSPT-a… Nakon defilea uspijedila je  i posebno popularna utrka „Coppa Terme“.  U večernjim satima, domaćinima se na pozornici na glavnom gradskom trgu CSPT-a predstavio i opatijski ansambl FA „Zora“. Na obilježavanju 30. obljetnice od sklapanja sporazuma o zbratimljenju bili su nazočni i pripadnici opatijske Zajednice Talijana.