Grad Opatija
Službene stranice

Gradovi prijatelji

Balatonfured iz Mađarske od 25. 04. 1996.  

Carmagnola iz Italije od 16.05. 1998.   

Castel San Pietro iz Italije od 28.4 1983. 

Ilirska Bistrica od 28.04. 1987. 

Bad Ischl od 30.10.2010. 

Kolobrzeg  od 1. 10. 2013.


 

Brojna delegacija iz Bad Ischla boravila u Opatiji

Brojna delegacija iz Bad Ischla boravila u Opatiji

Datum: 23.4.2011.

Gradovi Opatija i Bad Ischl još jednom su, ovog puta u Opatiji, upriličiti svečanost potpisivanja Povelje o bratimljenju i suradnji. Brojna delagacija predvođena gradonačelnikom Hannesom Heideom u Opatiju je stigla u ponedjeljak, kada su na terasi Hotela „Imperial“, Puhački orkestar i muški zbor Bad Ischl, održali koncert za Opatijce i njihove goste.

Idući dan, u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer otvorena je izložba fotografija „Bad Ischl očima Voljena Grbca“. Potom je, prigodnim defileom austrijskoga Puhačkog orkestra, od Šporera do terase Hotela „Imperial“, krenulo više  dvijesto gostiju iz Bad Ischla, zajedno sa svojim opatijskim prijateljima. U Zlatnoj dvorani hotela Imperial održan je program potpisivanja Povelje, uz nastup muškog zbora Bad Ischl, muške klape Opatija i ženske klape Volosko.

Zahvaljujem se poštovanom gradonačelniku gospodinu Heideu što je prepoznao značaj bratimljenja ova naša dva grada. Stoga je u cilju  promocije i boljeg korištenja komplementarnih resursa oba grada dogovoreno da se intenzivira suradnja gradova na polju kulture, obrazovanja te gospodarstva odnosno turizma. Krajnji cilj potpisivanja današnje povelje je daljnje promicanje suradnje na svim poljima, te razvijanje i unapređivanje međusobnih prijateljskih odnosa rekao je gradonačelnik Ivo Dujmić prilikom potpisivanja povelje.

Gradonačelnik Hannes Heide je potom kroz nekoliko prigodnih rečenica na hrvatskom jeziku pozdravio nazočne te je još jednom naglasio zadovoljstvo uspostavljenom međugradskom suradnjom.
 
Osim službenog dijela programa, za goste iz Bad Ischla služena je sveta misa na njemačkom jeziku u Velikoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije koju je pratio njihov puhački orkestar s prigodnim crkvenim izvedbama. Domaćini su svojim gostima upriličili i vožnju brodom koja je ostavila najviše pozitivnih i sunčanih dojmova.

O Puhačkom orkestru Bad Ischl: 
 
Puhački orkestar Bad Ischl osnovan je 1870. godine i od tada svira na brojnim domaćim i međunarodnim svečanostima i zabavama. Orkestar se sastoji od 54 člana, koji sviraju brojne glazbene vrste: tradicionalnu k.u.k. marš glazbu, bečku glazbu, originalna djela za puhačke orkestre te obradu rock i pop glazbe. Ovaj orkestar svira više puta tijekom godine u Bad Ischlu, međutim najvažniji nastup imaju 15. kolovoza, kada sviraju na ischlerskom Kaiserfestu. Dirigent orkestra je Christian Binder, dok dužnost predsjednika obnaša Leithner Obmann.
 
O muškom zboru Bad Ischl:
 
Samo dvije godine nakon osnivanja Bečkog muškog zbora, 1845. osnovan je muški zbor Bad Ischl. Svojim djelovanjem na brojnim javnim događanjima, koncertima i crkvenim svečanostima, ovaj zbor stekao je visoki ugled u kulturnom djelovanju grada. Njihov repertoar obuhvaća crkvene i narodne pjesme. Zbor ima 28 članova, vodi ga Josef Sams, a predsjednik je Karl Saller.
 
O izložbi Voljena Grbca:

Šezdeset je godina car Franjo Josip ljetovao u Bad Ischlu. Ondje je proslavio i svoje zaruke sa Sisi, budućom caricom Elizabetom.
Iako je ovo je mjesto dugovječno i prvi se put spominje već u 13. stoljeću, Bad Ischl je svakako najpoznatiji kao careva ljetna rezidencija te kao austrijsko lječilišno i kupališno središte. Nije stoga nimalo čudno što ga s Opatijom odnedavna povezuju službeni i prijateljski odnosi. I fotografije Voljena Grbca, opernog tenora i omiljenog pjevača zabavne glazbe, potiču gotovo neizbježne usporedbe između Opatije i Bad Ischla. Iako je Grbac poznat kao fotograf Istre, primorskog zavičaja i pučkih ambijenata, već se dosad u više navrata iskazao stvaranjem posebnih ugođaja i naročitih kolorističkih odnosa.
Prizori čuvenog ljetovališta kao da namjerno ističu privlačne pojedinosti, izbjegavajući široke vizure i panorame. Ponešto nude, ponešto skrivaju. Ipak je najvažniji cilj ove izložbe da Opatijcima približi prijateljski grad, ne zavaravajući se neostvarivim pretenzijama da prikaže baš sve. No, razgledavajući izložbu mnogi od onih koji nikad nisu bili u Bad Ischlu svakako će poželjeti otići tamo što prije.
 
Izložba ostaje otvorena do sutra, 24. travnja.