Grad Opatija
Službene stranice

Europski strukturni i investicijski fondovi

Održan okrugli stol u okviru projekta Opatija – grad jednakih mogućnosti

Održan okrugli stol u okviru projekta Opatija – grad jednakih mogućnosti

Datum: 1.6.2017.

Grad Opatija i  Osnovna škola Rikard Katalinić Jeretov Opatija organizirali su 29.svibnja 2017. godine okrugli stol na temu „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“, a u okviru projekta Opatija - grad jednakih mogućnosti. Organizacija okruglog stola je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.

U uvodnom dijelu prisutne su pozdravili mr.sc. Zlata Torbarina iz Grada Opatije, voditeljica ovog projekta te ravnatelj Osnovne škole R.K. Jeretov Opatija Fredi Glavan nakon čega su predstavljeni osnovni podaci o projektu. Stručna suradnica iz osnovne škole Lidija Jukić prezentirala je rad pomoćnika u nastavi kroz kratki video uradak te rad stručne službe škole. „Mobilni stručni timovi - stručna podrška integraciji učenika s teškoćama u lokalnu zajednicu“ bio je naziv prezentacije predsjednice Centra inkluzivne potpore Idem u Rijeci, Marije Čorak-Markunović. Nakon prezentacija uslijedila je rasprava na temu osiguravanja pomoćnika u nastavi.

Grad Opatija s Osnovnom školom Rikard Katalnić Jeretov Opatija u školskoj godini 2016/2017. provodi Projekt Grad Opatija - grad jednakih mogućnosti. Svrha projekta je stvaranje jednakih mogućnosti za učenike s teškoćama u razvoju čime se omogućava aktivno uključivanje te skupine učenika u sve nastavne aktivnosti te je cilj stvoriti jednake uvjete za učenike s teškoćama u razvoju u nastavi težeći tako poboljšanju njihovih obrazovnih postignuća, uspješnijoj socijalizaciji i emocionalnom funkcioniranju odnosno kako bi uspješno savladali školski program te završili razred. Tijekom školske godine potporu pomoćnika u nastavi imalo je dvoje učenika (1.  i 5. razred) te su tako zaposlene i dvije osobe. Ukupan iznos projekta je 87.550 kuna, od čega je 70.040 kuna iz Europskog socijalnog fonda, a  ostatak iz Proračuna Grada Opatije.