Grad Opatija
Službene stranice

Žmergo organizirao prvi nacionalni seminar o globalnom obrazovanju

Datum: 13.10.2017.

U Grand hotelu 4 opatijska cvijeta započeo je s radom jutros  seminar o globalnom obrazovanju namijenjen odgojno-obrazovnim djelatnicima pod nazivom „Jedi lokalno, misli globalno!“ prvi nacionalni jednodnevni seminar, koji je organizirala opatijska  udruga Žmergo, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja. U službenom, uvodnome dijelu rada nazočne sudionike pozdravio je zamjenik gradonačelnika dr.sc. Emil Priskić.

Organizatori ističu da je seminar prilika da se na jednom mjestu okupe učitelji, nastavnici, profesori, stručni suradnici, ali i nenastavno osoblje osnovnih i srednjih škola prvenstveno uključenih u projekt EAThink2015 – Jedi lokalno, misli globalno koji su sudjelovanjem u projektu imali prilike provoditi aktivnosti globalnog obrazovanja sa svojim učenicima, ali i svim onima koji su zainteresirani za provedbu aktivnosti globalnog obrazovanja s učenicima.

Pored iskusnih stručnjaka u području obrazovnih politika i sveučilišni profesora kao govornika, seminar će biti prostor za razmjenu primjera dobre prakse i iskustava EAThink učitelja u globalnom obrazovanju s ciljem objedinjavanja novih spoznaja u području globalnog obrazovanja, s posebnim naglaskom na ulogu školskih vrtova te odgoja globalnih građanina, kao i za povezivanje, umrežavanje i osnaživanje nastavnika za daljnju provedbu aktivnosti globalnog obrazovanja u školama koje su uključene u projekt te one koje se žele uključiti i iste provoditi.

Govoreći o funkcioniranju odgojno-obrazovnog sustava i važnosti ovog segmenta za društvo, zamjenik gradonačelnika dr.sc. Emil Priskić naveo je primjer organizacije i logistike koju pruža Grad Opatija. U kontekstu primjera dobre prakse Priskić je spomenuo Grad Opatija koncepcijski, raznim mjerama, prati kvalitetu odgojno-obrazovnih uvjeta djece i mladih - od njihove vrtićke dobi, pa do perioda nakon okončanja akademskog obrazovanja đaka i studenata. Osim što ulaže u održavanje zgrada objekata dječjeg vrtića ( upravo se gradi novi objekt dječjeg vrtića prema najsuvremenijim standardima na Punta Kolovi) Grad i sufinancira cijenu vrtića roditeljima za prvo dijete, a od ove pedagoške godine uveo je i mjeru besplatnog vrtića za drugo dijete (i svako slijedeće dijete u obitelji) zatim, omogućio besplatne udžbenike za osnovnoškolce, suradnike u nastavi, dok srednjoškolcima sufinancira nabavku paketa knjiga sa 750 kuna te pruža i stipendije za deficitarna zanimanja. Studentima Grad daje stipendije i to svima koji imaju prebivalište u Opatiji i koji ispunjavaju propisane kriterije za dobivanje stipendije. Po završetku obrazovanja Grad u cilju dodatnog jačanja konkurentnosti mladih na tržištu rada, u suradnji s nizom obrazovnih institucija (Algebra, Pučko sveučilište, itd.) Grad omogućuje zainteresiranim mladim ljudima i prekvalifikacije kroz financiranje dodatnih nastavno-obrazovnih programa.  

Prisutnima će tijekom seminara danas biti predstavljen i priručnik globalnog obrazovanja za nastavnike, kojeg svaki sudionik dobiva besplatno, po primjerak. Seminar će biti i prilika za predstavljanje nekih od rezultata projekta, poput video spota napravljenog na temelju pobjedničkog videa učenika na natječaju „Tanjur pun dobrote“.