Grad Opatija
Službene stranice

Započeo EU projekt ZERO WASTE BLUE

Datum: 4.7.2018.

Danas je u Hotelu Ambasador održan inicijalni sastanak partnera na prekograničnom projektu Zero Waste Blue čiji je vodeći partner Grad Opatija. 

Projekt Zero Waste Blue nastavak je uspješno okončanog EU projekta Zero Waste  koji su Grad Opatija i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu završili prije nekoliko godina. Cilj projekta bio je analiza negativnog utjecaja na okoliš prilikom organizacije različitih manifestacija i javnih okupljanja.

Otvaranjem novog poziva unutar programa INTERREG ITALIJA-HRVATSKA oba su partnera odlučila nastaviti sa suradnjom i zajedno s još osam partnera iz Italije i Hrvatske (Agencija za razvoj zadarske županije Zadra Nova, Dubrovačko-Neretvanska županija, Agencija za ekonomski razvoj Regije Emilia Romagna, Regija Emilia Romagna, Regija Veneto, Regija Molise, Grad Ancona i tvrtka Veneto inovacije) prijavljen je projekt Zero Waste Blue - koji zapravo kapitalizira prethodni projekt i proširuje ideju Zero Waste prilikom organizacije raznih manifestacija. Obzirom na brojnost događanja u Opatiji te nastavno na popularnost rekreativnog bavljenja sportom u našem gradu fokus aktivnosti stavljen je na sportsko-rekreativne manifestacije od kojih će neke opatijske tradicionalne biti sufinancirane iz ovog izvora. Prilikom pripreme projekta svi su se partneri usuglasili da su manifestacije u sportu idealne aktivnosti za primjenu instrumenata koje potiču održivi lokalni razvoj, a turističku destinaciju čine atraktivnijom tijekom cijele godine. Stoga su ciljevi ovog projekta koji traje 18 mjeseci: širenje ideje Zero waste, zaštita i promocija prirodne i kulturne baštine kroz sportsko-rekreativne manifestacije te kreacija zajedničkog turističkog proizvoda Zero Waste sport events Blue brand.

Uoči početka sastanka održana je konferencija za medije na kojoj su sudjelovali zamjenik gradonačelnika Grada Opatije dr.sc. Emil Priskić, voditeljica projekta ZWB na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu izv.prof.dr.sc. Marinela Krstinić Nižić i voditeljica projekata u  Agenciji za ekonomski razvoj Regije Emilia Romagna Rita Trombini.

Zamjenik gradonačelnika Priskić istaknuo je da mu je izuzetno drago da su se uspjeli okupiti partneri iz renomiranih institucija te promatrajući sjedišta pojedinih partnera vjeruje da će biti postignuta odlična međusobna promocija. Obzirom da naš grad nosi titulu Zdravog grada i da se u našem gradu oko 4.000 osoba bavi sportskom rekreacijom, što je oko 30% populacije, mišljenja smo da je postignut odličan rezultat u vidu osviještenosti o bavljenju sportom te da Opatija zapravo itekako pripada projektu s temom sporta i održivog razvoja. Istraživanja za našu regiju su pokazala da je sportska rekreacija vrlo tražen turistički proizvod i čak 20% gostiju u Opatiju dolazi primarno zbog bavljenja sportom i rekreacijom. Stoga Grad Opatija ovakve sadržaje prijavljuje i nastoji financirati iz fondova EU. Zajedno s Fakultetom zapravo činimo idealne predvodnike za praktični i znanstveni pristup u projektu zaključio je Priskić.

Marinela Krstinić Nižić u ime Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu ukazala je na važnost nastavka ideje Zero Waste projekta te istaknula zadovoljstvo nastavka suradnje s Gradom Opatija. Jedan od ciljeva projekta je produljenje turističke sezone kroz provedbu održivih, tzv. Zelenih sportskih događaja na lokalitetima značajne kulturne i/ili prirodne baštine u Italiji i Hrvatskoj. Projekt će zasigurno pridonijeti novoj suradnji svih partnera na projektu, a zajedničkim radom doći će se i do novih turističkih proizvoda korisnih za lokalni ekonomski razvoj, rekla je Krstinić Nižić.

Predstavnica talijanskih partnera, Rita Trombini, predstavila je rezultate prethodnog projekta Zero Waste pritom istaknuvši dobivene rezultate, ali i iskustva sa prethodno provedenih Zero Waste događanja.

Kako bi se postigli ciljevi projekta prekogranični partneri će u naredna dva dana usuglašavati aktivnosti koje su podijeljene po svakom sudioniku, a ukupna vrijednost ZWB projekta iznosi oko 860.000 EUR.