Grad Opatija
Službene stranice

ZAHVALA BIRAČIMA ZAKONITO IZABRANOG GRADONAČELNIKA

Datum: 8.6.2017.

U uredu gradonačelnika Grada Opatije novoizabrani gradonačelnik Ivo Dujmić, na lokalnim izborima u drugom krugu provedenima 4. lipnja, održao je konferenciju za medije danas, na temu zahvale biračima zakonito izabranog gradonačelnika na provedenim izborima. Tom prilikom je izjavio:

"Još jednom se zahvaljujem svim građanima Grada Opatije na ukazanome povjerenju i svakome glasu kojeg su uputili meni kao kandidatu za Gradonačelnika.
Pobjeda na lokalnim izborima znači da su građani prepoznali moj rad svih ovih godina, rezultate i ostvarene projekte. Odmah u ponedjeljak nakon izborne pobjede nastavio sam sa radom.

Ispričavam se svim građanima što su u proteklom razdoblju svjedočili izrazito negativnoj i prljavoj kampanji, koja nikome nije služila na čast. Kao starog-novog gradonačelnika Opatije žalosti me da je Opatija prošla kroz takvu kampanju.
Ono što začuđuje jest da moj protukandidat, nakon 4 mjeseca vođenja negativne kampanje, ne staje niti nakon izbornog poraza. Umjesto da dostojanstveno prizna poraz i prestane sa podjelama, on nastavlja nizati lažne optužbe. Tako me je poraženi protukandidat prijavio DIP-u sa lažnom optužbom kako sam kao Gradonačelnik iskoristio svoj položaj i ovlasti te nagovorio službenicu Grada Opatije da mi pribavi osobne podatke građana sa ciljem da im šaljem personalizirana pisma. Ne samo da me je ponovno lažno optužio, nego je u neugodnu situaciju doveo i službenicu Grada koja nema nikakve veza sa navedenim slučajem i niti raspolaže sa takvim podacima.  Očito je kako protukandidat i njegovi savjetnici ne pozanaju Izborni zakon i način na koji se ti podatci na zakoniti način mogu pribaviti.

Štoviše, protukandidat se poziva na “malu razliku između dobivenih glasova” i traži poništenje izbornog postupka. Jasno je kako ne poštuje volju birača i nastavlja sa svojim negativnim pristupom. 

Kada je u prvome krugu lokalnih izbora vodio sa samo jednim glasom prednosti, predstavljao se kao izborni pobjednik te se hvalio kako je osvojio najveći broj glasova. Nakon konačnog rezultata izbora koji je jasan i “nedvojben”, sa 52 glasova razlike, tvrdi da je razlika u “malome broju glasova” i poziva na poništenje izbora. Svom protukadidatu trebam skrenuti pozornsot kako su u susjednim jedinicama lokalne samouprave neki kolege gradonačelnici osvojili mandat sa mnogo manjom razlikom u glasovima, i sa po 39 ili 13 glasova razlike, a njihovi poraženi protukandidati ne traže poništenje izbora. Jednostavno treba znati ostati dostojanstven i u porazu.

Destruktivne radnje moraju prestati jer za njih nema mjesta u Gradu Opatiji.

Indikativno je kako se moj protukandidat nije niti ogradio od izjava svoga mentora sa fakulteta kod kojega piše doktorski rad, a koji je pozivao studente da glasuju za njega još prije nego je održan drugi krug lokalnih izbora.
Na kraju želim naglasiti kako svima onima koji misle nastaviti podmetati i lažno optuživati te provoditi politiku podjela nije mjesto u Gradskome vijeću Grada Opatije.

Već sam ranije tijekom lokalnih izbora kazao da se izborni gubitnik treba povući. Sa negativnom kampanjom kakvu su provodili nije im mjesto u Gradskome vijeću, jer ta destrukcija mora stati, a u Vijeću treba biti pozitivna borba programima gdje ćemo osigurati provedbu mjera i projekata na dobrobit Opatijaca.

Moja politička opcija ima 6 mandata u Gradskome vijeću, više od jedne trećine ukupnog broja mandata drugih stranaka. Zato želimo sastaviti stabilnu i snažnu većinu koja jedina može jamčiti jedinstvo i napredak, bez svađa i podjela.  Započeti razvoj Opatije se treba nastavi.

Opatija želi i treba jedinstvo i napredak, a ne podjele i političku nesigurnost kakvu neki provode.  

Politika lažnih optužbi i podmetanja mora stati. Lokalni izbori su iza nas, a ispred nas rad za Opatiju i Opatijce!"