Grad Opatija
Službene stranice

Vinko Surina 1928.- 2019.

Datum: 12.9.2019.

Grad Opatija obitelji Vinka Surine šalje izraze iskrene sućuti

 S nevjericom i iznimnim žaljenjem primili smo vijest o odlasku Vinka Surine, velikog čovjeka, sina svoga zavičaja, dugogodišnjeg gospodarstvenika i političara, sportaša i humanista koji je od 1983. do 1984. obnašao dužnost predsjednika Skupštine općine Opatija.

Za vrijeme obnašanja dužnosti pokrenuo je povezivanje i bratimljenje s talijanskim gradom Castel San Pietro Terme te je nakon godina prijateljstva proglašen počasnim građaninom toga talijanskog grada. Ponajprije, upravo zahvaljujući njegovom entuzijazmu to prijateljstvo traje sve do današnjih dana. 

Još prošloga je vikenda Vinko Surina s izaslanstvom Grada Opatije i općina Matulji, Lovran i Mošćenička Draga bio u tradicionalnom posjetu gradu Castel San Pietro Terme u kojem su ga svi znali i neizmjerno voljeli. Na svečanom je prijemu rekao: "Mislim da je ovo moj zadnji posjet Vama jer pomalo mi nestaje životne energije", na što su svi nazočni reagirali s nevjericom.

Prenosimo pismo gradonačelnika Castela San Pietro Terme, gospodina Fausta Tintija kojim je uputio izrade sućuti gradonačelniku Ivi Dujmiću i načelnicima Opatije, Matulja, Lovrana i Mošćeničke Drage:

 " Pretužni smo! To je jedna od najiznenadnijih i najtužnijih vijesti koju smo ikada primili. Cijeli je grad u nevjerici. Obitelji i prijateljima pokojnog Vinka i gradskim i općinskim vlastima šaljemo izraze iskrene sućuti. Za nas je Vinko Surina bio velikodušan i mudar prijatelj, uvijek spreman dati koristan i dobronamjeran savjet u pravo vrijeme. Jako smo ga voljeli, nedostajat će nam i uvijek će ostati u našim srcima."

Posljednji ispraćaj Vinka Surine bit će održan sutra, 13. rujna u 17 sati na groblju u Jelšanama.