Grad Opatija
Službene stranice

TURISTIČKA DESTINACIJA OPATIJA PREDSTAVILA SE U BEČU

Datum: 21.3.2015.

Prezentacija je održana u prestižnom Kursalonu, smještenom u parku u centru Beča

Glavna dvorana prestižnog Kursalona Hubner u centru Beča bila je gotovo premala za sve goste kojih je procjenjuje se bilo više od 400 što su jučer, u petak, 20 ožujka u podne pristigli  u Kursalon na organizirano predstavljanje opatijske turističke ponude i Opatije kao destinacije u glavnom austrijskom gradu.

Čvrste veze između Opatije i Beča iz prošlosti poznate su, i cilj jučerašnje prezentacije jest  približiti Bečanima modernu Opatiju, kakva je danas ali i kakva će biti u budućnosti, upravo da bi austrijska javnost i publika u Beču Opatiju percipirali kao destinaciju sa svime što ona nudi na kulturološkom, turističkom, odnosno poslovno – investicijskom planu. Među uzvanicima bili su predstavnici političkog i društvenog života Beča, te gospodarskog ( nazočili su predstavnici tour operatora, autobusera i agencija) kao i brojni predstavnici austrijskih medija, te drugi.

Nazočne su na samom početku pozdravili opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, zatim primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, potom se obratila i zamjenica gradonačelnika Beča Renate Brauner, te Branimir Lončar, konzul Republike Hrvatske u Republici Austriji.

Gradonačelnik Dujmić podsjetio je da se Opatija prije 170 godina  upravo zahvaljujući Beču nastala i razvila se u turističkom smislu kao destinacija, koja je prepoznata kao jedna od tri tadašnje mondene europske turističke destinacije i stala uz bok Nici i Biarritzu. Danas je to grad srednjeeuropske povijesti i mediteranskog duha,  destinacija sa stilom, dodao je Dujmić, što će oživotvoriti i podržati koncept Novog lica Opatije. Ukratko je podsjetio na ključne opatijske projekte koji ka tome vode, prije svega na projekt dogradnje luke Opatija, potom rekonstrukciju kupališta Angiolina, uređenje kupališta Slatina, izgradnja Kulturno turističkog centra, te natkrivanje pomičnim krovom čuvene Ljetne pozornice, završetak izgradnje hotela Navis, uređenje botaničkog vrta Amerikanski  vrtovi…Na kraju, pozvao je sve da dođu u Opatiju, posjete je zimi ili ljeti , vikendom ili na dulji odmor.

Župan Komadina gostima je približio Primorsko-goransku županiju, popularno zvanu i zeleno-plava županija zbog svog geografskog spoja, u kojoj važno mjesto pripada turističkom Kvarneru. Komadina je istaknuo kako često naglašava da je Kvarner mjesto gdje se Mediteran najviše usjekao u Europu, a zbog mnogih posebnosti koje proizlaze iz takvog klimatskog spoja, ova je regija doista pravi turistički biser s mnogo potencijala. Župan Komadina ovom je prilikom najavio i skoro predstavljanje Invest foruma Primorsko-goranske županije, Rijeke i Opatije koje će se održati u sklopu svečanosti obilježavanja Dana državnosti u Beču. Kako je rekao, ove je godine zemlja partner Investforuma upravo Austrija te se očekuje i puno austrijskih investitora.

Zamjenica gradonačelnika Beča Renate Brauner pozdravom na hrvatskom jeziku „Opatija, dobrodošla u Beč“ izazvala je oduševljenje svih okupljenih. Istaknuvši mnoge prednosti turističkog grada pod Učkom danas, ona je završila svoje obraćanje riječima da je nakon Beča, Opatija slijedeći grad kojeg voli.

Nazočni gosti u Kursalonu imali su  priliku kroz prezentaciju upoznati se s glavnim opatijskim karakteristikama, od strukture gospodarstva u kojoj dominira turizam s naglaskom na zdravstveni i wellness turizam, do glavnih kapitalnih investicija koje se realiziraju, potom doznati ne samo faktografske informacije o turističkim kapacitetima, već čuti i o događajima i zbivanjima u Opatiji, kako bi što kompletnije doživjeli atmosferu grada pod Učkom kakva je ona danas i osjetili je kao privlačnu i svježu turističku destinaciju.

Da bi se Opatija doživjela  u pravom svjetlu, u predstavljanje ponude turističke destinacije u Beču uključili su se svi relevantni gospodarski subjekti, od TZ grada Opatije, koja je organizator prezentacije, preko hotelijera i restoratera, itd.

Spomenimo i da su se u ovaj nastup Opatije uključili predstavnici Liburnia Riviera Hotela, Milenij hotela, Vienna Internationala, GH Adriatica, Hotela Bevanda, i Hotela Villa Kapetanović, pridružio se također i koncern Agrokor, kao i učenici popularne Ugostiteljske škole u Opatiji. U reprezentativnoj palači Kursalona u vrijeme prezentacije Opatije nastupila je i klapa Opatija, kako bi se uz gastro i eno doživljaj, uz zvuke klapske pjesme ovog podneblja Opatija kao suvremeno turističko odredište mogla u Beču doživjeti u što punijem smislu.

Bitno je naglasiti i da se predstavljanje turističke destinacije Opatije u Beču odvijalo uz potporu gradskih vlasti Grada Beča zatim Grada Opatije, te veleposlanstva RH u Austriji, ali i HTZ-ova ureda u Beču. Promociji Opatije u Kursalonu u Beču jučer su također nazočili i prijatelji grada;  podršku je tako dao i opatijski počasni građanin, predstojnik Ureda saveznog kancelara Republike Austrije Manfred Matzka, zatim je bio nazočan i Markus von Habsburg-Lothringer, kao i gradonačelnik opatijskog zbratimljenog grada Bad Ischla Hannes Heine.

Austrijski gosti sa ostvarenih 68 tisuća dolazaka i 260 tisuća noćenja, što čini 15 % ukupnih noćenja, predstavljaju najznačajnije tržište Opatije i Opatijske rivijere.

Na razini Hrvatske sa milijun dolazaka i šest milijuna noćenja, Austrijanci ulaze po broju gostiju u skupinu Top 3 i to odmah iza njemačkih i slovenskih gostiju.