Grad Opatija
Službene stranice

Sedamdesetak građana odazvalo se akciji darivanja krvi

Datum: 6.6.2018.

U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Opatija danas je održana osma ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Akciji je pristupilo sedamdesetak dobrovoljnih darivatelja krvi. Program se održavao na dvije lokacije – ispred tržnice je organiziran promotivni štand na kojem su volonteri Crvenog križa dijelili letke, a zainteresirani građani mogli su informacije dobiti i usmeno od  prisutnih članova „Kluba 100 kapi“ koji okuplja darivatelje krvi Liburnijskog područja koji su krv darovali sto i više puta, te u prostorijama Kluba 60+, gdje je organizirano darivanje krvi te „obrok zahvale“.

- Sukladno promidžbenim aktivnostima Hrvatskog Crvenog križa i smjernicama Nacionalnog odbora darivatelja krvi HCK s ciljem promicanja ove humanitarne aktivnosti i poticanja novih potencijalnih mladih darivatelja krvi, ova akcija održava se prvi put izvan uobičajenih prostora Crvenog križa, u „prometnijem“ dijelu Opatije. Na promotivnom štandu članovima i volonterima Crvenog križa pridružili su se predstavnici Wüstenrot stambene štedionice, poslovnice Matulji u okviru svoje manifestacije „Dani otvorenih vrata“, a s ciljem suradnje u humanitarnim akcijama Crvenog križa, kao i članovi Savjeta mladih Grada Opatije, kazala je ravnateljica GDCK Opatija mr. sc. Đana Pahor.

- Ovo je osma ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Opatiji, koju smo organizirali u suradnji s Odjelom za transfuziologiju Rijeka i Gradom Opatija, a povodom obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi koji se slavi diljem svijeta 14. lipnja. Akciju smo preselili iz sjedišta CK u Rakovčevoj u prostorije Kluba 60+ kako bismo privukli što više darivatelja, a naročito mladih. Mladi su nam jako važni i kod njih treba razbiti strah od igle, a to najbolje čine i promoviraju naši članovi „Kluba 100 kapi“ koji okuplja oko 25 darivatelja krvi Liburnijskog područja koji su krv dali sto i više puta, naglasio je predsjednik Aktiva dobrovoljnih darivatelja krvi Liburnije prof. dr. sc. Roberto Žigulić.

Voditeljica dobrovoljnih darivatelja krvi Lovorka Kveder istaknula je kako se promjena lokacije pokazalo odličnom te da su građani vrlo zadovoljni što mogu krv darivati u centru grada.

- Dogovorili smo i s tvrtkom Opatija 21 da danas svi građani koji pristupe akciji imaju besplatan parking, što su svi koji su došli i pohvalili. Posebnost ove akcije je i „obrok zahvale“, kojeg će za darivatelje pripremiti pobjednička ekipa natjecanja za najbolji mađarski kotlić održanog nedavno u mađarskom Balatonfüredu - Cvijeta Juranović, Marija Brajković i Mirjana Sušanj. Pridružio nam se i naš višestruki darivatelj Dražen Turina Šajeta, ovog puta u dvostrukoj ulozi - darivatelja i animatora. Akciju sufinanciraju Grad Opatija i donator i volonter Crvenog križa Kristian Brko, kazala je Kveder.