Grad Opatija
Službene stranice

Savjeti iz psihološkog kutka DND-a Opatija

Datum: 20.3.2020.

U današnje vrijeme pitanje korona virusa je pitanje koje dotiče djecu i adolescente gotovo svih dobnih skupina. Roditelji i odrasli u blizini sada su potrebni djeci kako bi se suprotstavili uznemirujućim vijestima. Uzimajući u obzir dob djeteta važno je izgovarati riječi i koncepte koje dijete poznaje. Uz to, provjeriti je li dijete razumjelo što smo mu rekli. Možete čak i zamoliti dijete da svojim vlastitim riječima podijeli kako je razumjelo govor roditelja. Ako je dijete tjeskobno može ga se izravno pitati što misli i što ga plaši. Dobro bi bilo da je pri tom roditelj smiren. Ako ste vi kao roditelj zabrinuti zbog situacije, prvo biste se trebali baviti sa svojom zabrinutošću s drugom odraslom osobom kako ne biste prenijeli svoje osjećaje na dijete. Neka djeca su osjetljivija na sve stvari oko sebe i možda će im trebati puno razgovora i smirenosti. Dijete može imati ili nerealne ideje o tome kako se brzo prenosi bolest i što se događa. Važno je saznati točno čega se vaše dijete boji ili brine. Ako su simptomi tjeskobe kod vašeg djeteta ili adolescenata vrlo ozbiljni i ne nestanu u roku od nekoliko dana, dobra je ideja posavjetovati se sa stručnjakom i zajedno razmisliti što poduzeti u vezi sa situacijom.

Djeca ili adolescenti mogu također postati anksiozni jer odrasla osoba stalno gleda medije o korona virusu ili razgovara o tome s drugim odraslim osobama. Možete zaštititi svoje dijete od uznemirujućih vijesti i usmjeriti se na pozitivne aktivnosti koje potiču kreativnost kod djece kao što su različite društvene igre, pričanje priča, čitanje knjiga.
Ukoliko vam je potreban stručan razgovor možete kontaktirati našu psihologinju Anu Jantolek na broj telefona 091/5310070 ili putem e-maila:  dnd.opatija@gmail.com.  

 Društvo „Naša djeca“ Opatija zatvorilo je vrata svoje udruge (u skladu s mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite RH), ali je otvorilo vrata svoje virtualne Bajkaonice. Svakoga dana objavljivat ćemo priče o djevojčicama i dječacima koji su promijenili svijet (Izvor: Nevjerojatne priče 20 iznimnih dječaka koji su promijenili svijet, Begen 2019).

Naša pripovjedačica Antonia Katić za našu djecu, pričat će priče o životu velikih umjetnika, znanstvenika, povjesničara i mirotvoraca te o njihovom djetinjstvu i odrastanju  s velikim snovima, neupitnim talentom i ogromnom upornošću zbog kojih su postali iznimni ljudi.

Osim priče koja se može poslušati, djeci će biti predložene aktivnosti - zadaci koje mogu zajedno sa svojim roditeljima, provoditi u svom domu. Ovoga smo tjedna ispričali priču o Fridi Kahlo, iznimnoj djevojčici koja je radosno slikala život i o iznimnom dječaku koji je postao vođa najvećeg mirovnog pokreta svih vremena - Mahatma Gandhi.

Pozivamo Vas da nas pratite na našem facebooku Društvo „Naša djeca“ Opatija gdje objavljujemo naše priče uz hashtagove  #obogatimonašapopodneva i  #svakogdananovapriča.