Grad Opatija
Službene stranice

PRIPADNICI JVP OPATIJA POTPISALI NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR

Datum: 19.9.2012.

Osnivači JVP Opatija  potpisali su danas  s predstavnicima sindikata i JVP Opatija novi Kolektivni ugovor

U uredu gradonačelnika Opatije danas je potpisan novi Kolektivni ugovor s predstavnicima Sindikata vatrogasaca Rijeka-podružnica Opatija i predstavnika JVP Opatija i gradonačelnika Grada Opatije te načelnika općina,  kao predstavnika osnivača ove JVP. Grad Opatija sudjeluje kao osnivač sa 57 posto, Matulji sa 23 posto, Lovran sa 14 posto i Mošćenička Draga sa 6 posto udjela.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, načelnik općine Matulji Mario Ćiković, načelnik općine Lovran Emil Gržin, predsjednik opatijske podružnice Sindikata vatrogasaca Rijeka Marino Brnčić te zapovjednik JVP Opatija Mladen Šćulac.

U novom Kolektivnom ugovoru zadržana su sva stečena prava iz ranijeg ugovora, naglasio je uvodno gradonačelnik Dujmić. Uvažen je i prijedlog vatrogasaca o izmjeni osnovice za obračun, na način da im se ubuduće računa osnovica po satu rada (15,48 kuna). Do sada je kod izračuna plaće kao osnovica bio iznos od 2693 kune. Plaća se i noćni te rad vikendima i prekovremeni rad do 180 sati, dok će ostvareni sati preko 180 ići u slobodne dane.

Preko resornog ministarstva iz decentraliziranih sredstava za minimalni standard vatrogasaca osigurava se 4,2 milijuna kuna,  dok osnivači osiguravaju još 3 milijuna i 290 tisuća kuna, što je oko 80 posto više od osiguranog minimalnog standarda. Također, izdvaja se još oko milijun kuna za potrebe rada DVD-a, a uz to i svake godine prate se potrebe JVP Opatija te u skladu s time nabavljaju i nova sredstva za rad. Načelnik Općine Matulji Mario Ćiković naveo je kako će se u buduće osnivači u proračunu predvidjeti potrebna  sredstva za projektnu dokumentaciju novog vatrogasnog doma.  Aktualni vatrogasni dom neadekvatan  je suvremenim potrebama vatrogasaca, dok će se lokacija za novi definirati uskoro.  

Gradonačelnik Dujmić uime osnivača izrazio je zadovoljstvo radom pripadnika JVP Opatija, na koje se može računati u svim nepredviđenim situacijama, od požara do iznenadnih snježnih mećava, ali i manjih intervencija, te podsjetio i da su opatijski vatrogasci svojevrstan brend ovoga grada.

Zapovjednik JVP Opatija Mladen Šćulac zahvalio je osnivačima na dobroj suradnji, ali i potpori koju su dobili kada im je trebala, prilikom ljetošnjeg događaja kada je  preminuo njihov kolega vatrogasac, kojemu jepozlilo tijekom intervencije. Istakao je da u aktualnom gospodarskom okruženju, kojega su vrlo svjesni, još veću težinu ima ovaj današnji potpis kolektivnog ugovora pod ovim kondicijama.