Grad Opatija
Službene stranice

Priopćenje Stožera civilne zaštite Grada Opatije

Datum: 8.5.2020.

Na području Grada Opatije nema novooboljelih i trenutno su 3 osobe pozitivne na korona virus. Jedna je osoba hospitalizirana, a dvoje u kućnoj izolaciji, od toga jedan strani državljanin. Ostali oboljeli su testirani dva puta i pušteni kući te se smatraju izliječenima. Transmisije bolesti od oboljelih u Opatiji nema. Svi su pod nadzorom i nema opasnosti od širenja zaraze, kazao je epidemiolog NZZJZ PGŽ Mario Sušanj.

On upozorava i na činjenicu da su se stanovnici Opatije posljednjih dana suviše opustili. Sušanj kaže kako se velik broj ljudi ponaša kao da najveće pandemije zarazne bolesti u posljednjih sto godina u našem gradu uopće nije bilo. Zaštitne maske u trgovačkim centrima nosi svega 10 % kupaca. Stoga, apeliramo na građane da se prilikom odlaska u trgovine nastave dosljedno pridržavati svih higijenskih i zaštitnih mjera.

U ponedjeljak očekujemo otvaranje ugostiteljskih objekata. Epidemiološki tim je obišao teren i savjetima pomogao svim ugostiteljima koji su se javili. Apeliramo na ugostitelje da rade prema preporukama HZJZ i Stožera Civilne zaštite. Isto tako, hotelijere koji namjeravju uskoro otvoriti svoje objekte upozoravamo na obvezu provođenja preventivne mjere protiv legionarske bolesti. Pozivamo i građane na disciplinu prilikom odlaska u ugostiteljske objekte.

Veći broj građana iz RH, kao i iz inozemstva, dolazi u svoje nekretnine na području Grada Opatije. Onima koji dolaze iz inozemstva granična policija izriče mjeru samoizolacije, što na terenu provjerava MUP. Sve osobe koje privremeno borave u Opatji dužne su se prijaviti u sustav e-visitor i pozivamo ih da to učine. U nastavku donosimo Upute u vezi prijave u e-visitor.

 

Stožer Civilne zaštite Grada Opatije