Grad Opatija
Službene stranice

PREDSTAVNICI SVJETSKE BANKE I HRVATSKIH VODA NA SASTANKU S GRADONAČELNIKOM

Datum: 6.6.2013.

Gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić  sa suradnicima primio je 6. lipnja 2013. godine predstavnike Svjetske banke, Stjepana Gabrića, višeg stručnjaka za infrastrukturne projekte Banke, te  Nikolu Illea, višeg stručnjaka Banke za ruralne projekte, te predstavnike Hrvatskih voda, Fani Bojanić, voditeljicu projekta Jadran, i Branimira Filipovića, koordinatora u tom projektu. Povod je  dogovor oko daljnjeg uključivanja Opatije u pripremu i realizaciju projekata izgradnje sanitarne kanalizacije.

Grabrić i  Bojanić istaknuli su da je Opatija najuspješniji partner u ovom nacionalnom projektu zaštite od onečišćenja mora od svih lokalnih samouprava uključenih u projekt, jer je u cijelosti iskoristila do sada dogovorene mogućnosti financiranja kroz I i II fazu projekta Jadran. Svi projekti realizirani su bez zastoja i čak prije ugovorenog roka.

Nakon što su predstavnici Svjetske banke iznijeli prijedloge i mogućnosti njihovog daljnjeg financiranja značajnih infrastrukturnih projekata, a posebno kroz financiranje dijela sredstava koje trebaju osiguravati jedinice lokalne samouprave kao svoje učešće u realizaciji iz strukturnih fondova EU, dogovoreno je da se za financiranje putem istih kandidiraju i daljnji projekti Komunalca i Grada Opatije: izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda s drugim stupnjem pročišćavanja (po pristupnom ugovoru Republike Hrvatske i EU ovi uređaji moraju biti izgrađeni do 2018. godine), te izgradnja mreže sekundarne sanitarne kanalizacije kako bi se se osiguralo da svi stambeni i poslovni objekti u gradskim jezgrama budu u potpunosti spojeni na sustav i eliminirala mogućnost zagađivanja mora kroz septičke jame i veternice.

.