Grad Opatija
Službene stranice

Predavanje „Od Claustre do EU projekata“

Datum: 18.5.2018.

Projekt „Claustra +“ provodi se u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska za razdoblje 2014.- 2020. godine.

Ogranak Matice Hrvatske u Opatiji organizirao je 17. svibnja za članove i građanstvo javno predavanje „Od Claustre do EU projekata“ uni. dipl. arheologinje Ane Golja, kustosice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, u sklopu kojeg je prikazan i dokumentarni film Claustra. Publika je imala prilike upoznati se s kasnoantičkim obrambenim sustavom Claustra Alpium Iuliarum, s naglaskom na lokalitetima u Hrvatskoj, te prekograničnim Interreg SI-HR projektom Claustra+ koji radi na aktivnoj zaštiti prirodne i kulturne baštine održivim turizmom i stvaranju prekogranične turističke destinacije na kojem sudjeluje 9 partnera iz Slovenije i Hrvatske. Projekt „Claustra +“ provodi se u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska za razdoblje 2014.- 2020. godine. Prikazan je i dokumentarni film „Claustra“ o zaboravljenoj arheološkoj baštini iz doba kasne antike.

- Iako se Claustra Alpium Iuliarum može po svojoj važnosti svrstati uz bok Hadrijanovom zidu ili Dunavskom limesu, ovaj najveći rimski građevinski i vojničko-obrambeni sustav iz 3. i 4. st. mnogi ne poznaju. Dokumentarac nas vodi kroz dijelove Claustre u Hrvatskoj i Sloveniji te upoznaje s njezinim kulama, utvrdama, zidovima, istraživačima kao i borbama koje su se na njoj odigrale. Obrambeni sustav koji je bio sagrađen kao zadnja crta obrane zapravo, zanimljivo, izgleda da toj svrsi nikad nije poslužio, već je korišten za unutarnje borbe careva i uzurpatora. Film je snimljen u sklopu projekta Claustra-Kameni branici rimskoga imperija 2015. godine u produkciji Udruge Žmergo i Udruge Ukus, te je financiran od strane Europske Unije u sklopu programa ETS SI-HR 2007-2013, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije, istaknula je Ana Golja.